АКТУЕЛНО:

Срби са народног скупа у С. Митровици једногласно поручили – Остајемо овдје, нема предаје, доста је терора из Приштине

Нема предаје, ово је наша земља, остајемо овдје, ово је Србија, једногласне су поруке Срба са великог народног скупа у Сјеверној Митровици. Траже пуну примјену Бриселског споразума, потписаног прије скоро 10 година. Одржане су посебне сједнице у Лепосавићу, Сјеверној Митровици, Звечану и Зубином Потоку, гдје су градоначелници поднијели неопозиве оставке на функције. Више од 300 српских полицајаца са сјевера раздужило је полицијске униформе самопроглашеног Косова, а сутра ће то исто урадити и остали.

Са скупа је поручено да је КиМ дио Србије и да ће остати ван њих све док Приштина не почне да поштује Бриселски споразум.

Говорници су упутили поруке мира и поручили да Срби са КиМ немају другу земљу.

Ситуација у граду била је мирна, није било полицијских кола, нити возила КФОР-а.

На народном скупу присуствовало је више од 10.000 људи, преносе Новости.

Предсједник Српске листе Горан Ракић рекао је да мандате враћају српском народу који их је бирао, а не Приштини.

Ракић је изјавио да су се у Сјеверној Митровици окупили да пошаљу јасну поруку да је доста шиканирања од стране Приштине – отимањем српске имовине, малтретирањем Срба и лажним оптужбама на њихов рачун.

– Доста је, доста је гажења Бриселског споразума и српског народа. Мирне савјести стојим пред вама јер смо учинили све да ово спријечимо. Нашим оставкама бранимо Бриселски споразум и право. Ми желимо мир, мир и само мир. Молим вас да не насједате на провокације, ми нисмо реметилачки фактор, ми желимо да се повуку све једностране одлуке о регистарским таблицама и примјену Бриселског споразума, да се оснује Заједница српских општина – поручио је Ракић.

Потпредсједник Српске листе Игор Симић рекао је да се данас боре за мир за све људе.

Оставке су, каже, поднијели јер нису хтјели да буду параван Приштини.

– Десет година чекамо Заједницу српских општина, десет година чекамо руку помирења, а шта смо добили? Ако будемо јединствени и сложни, не сумњам да ћемо побиједити. Важно је да терет борбе поднесемо сви подједнако – рекао је Симић.

Бивши градоначелник Сјеверне Митровице Милан Радојевић захвалио је свим окупљенима и рекао да се са скупа шаље порука мира.

– Девет година дали смо шансу Бриселском споразуму, нажалост нисмо успјели. Јутрос смо званично поднијели оставке. Наша борба се наставља, она ће бити само у другом облику – истакао је Радојевић.

Мајор Ненад Ђурић, суспендовани командандир полиције на КиМ поручио је на скупу у Сјеверној Митровици да немају другу земљу и да хоће на својој земљи да саде цвијеће које ће раширити мирис мира.

Подсјетио је на ријечи Патријарха Павла који је говорио да „прије него што ми судиш узми моје ципеле и иди њима“.

Окупљеним грађанима у Сјеверној Митровици обратила се судија Љиљана Стевановић.

Стевановићева је рекла да су сви судије и тужиоци изашли из приштинског правосудног система.

– Ми смо одлучили једногласно да изађемо из правосудног система и придружимо се свим у овој борби. Наша одлука је јасна. Мислим да смо најбољи амбасадори српског дијела правосуђа – истакла је Стевановићева.

Окупљенима на народном скупу обратио се директор КБЦ Косовска Митровица Златан Елек.

Елек је подсјетио на то како је здравство на КиМ напредовало захваљујући напору предсједника Србије Александра Вучића, али да трпе велики притисак власти лажне државе.

– Ми желимо мир и нећемо дозволити да нам неко одузима основно људско право на лијечење – истакао је Елек.

Декан Економског факултета Тања Вујовић рекла је да подржава одлуку представника Срба да напусте институције на сјеверу КиМ.

– Тежина ове одлуке нама је јасна – нагласила је Вујовићева и изразила наду да ћемо успјети да сачувамо мир.

Ректор Универзитета у Приштини са сједиштем у Сјеверној Митровици професор доктор Небојша Арсић истакао је да је Универзитет један од стубова опстанка Срба на КиМ.

– Срби су се окупили да кажу не издвајању из образовног система – поручио је Арсић.

Преузето са: РТРС

 

Нема коментара

Напишите коментар