У НОВОМ САДУ ОДРЖАН 3. САБОР МЛАДИХ ХЕРЦЕГОВАЦА

  • Ни саобраћајни колапс, ни киша која се спустила над Српском Атином, није спријечила стотине младих људи, да се на Рибарском острву у Новом Саду, окупе испод барјака Српска Херцеговина. На Трећи Сабор омладине Херцеговине и пријатеља, који организују млади из Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији, дошли су из свих дјелова Србије и Републике Српске.

Велико интересовање за Сабор владало је протеклих мјесеци тако да није било проблема напунити ресторан. Све је то захваљујући сјајно организованим претходним Саборима, добром гласу и утисцима, али и захваљујући богатом програму и активностима које реализују млади из најбројнијег и најстаријег завичајног Удружења у Србији. Концепт вечери је јасан на првом мјесту је представљање културног индетитета Срба из Херцеговине а све у склопу његовања богате културе и традиције уз неизоставне гусле, гангу, традиционалну ношњу и сир из мјешине.

Вече је започето извођењем химни Републике Србије и Републике Српске од стране учесника у програму етно групе Симонида из Невесиња и сестара (тројки) Симовић из Прибоја. Сара Хамовић, љекарски мантил је замјенила народном ношњом и као водитељка програма упознала је све присутне са садржајем вечери.

Присутне је поздравио предсједник Удружења који није крио одушевљене сјајном организацијом, посебно истичући хумане активности младих преко организовања акција добровољног давања крви и др.

У име организационог одбора и Комисије за рад са младима обратила се Ивана Шиповац прва дама у улози предсједника Комисије. У надахнутом говору Шиповац се посебно захвалила онима који су на Сабор дошли из Херцеговине истичући на тај начин узајамно поштовање и његовање традиције.

Послије званичног обраћања уручено је признање Златна повеља за подршку раду младих Удружења, компанији MDD GROUP који несебично подржавају све активности младих. Повељу је примио Драгутин Ђурасовић иначе активни члан младих.

Пјесмама из Херцеговине представила се етно група Симонида из Невесиња која се кроз пјесму прошетала Невесињским селима и Хецеговином. Етно група Симонида из Невесиња постоји од 2017. године и настала је из жеље чланова црквеног хора да се окушају у етно пјесми. Заједно са професорицом Јеленом Килибардом у тај пројекат су ушли пуни ентузијазма са жељом да очувају и сачувају пјесме Невесињског краја, Херцеговине и свих српских земаља а бројни успјешни наступи говоре да су у томе и успјели.

Сестре-тројке Марица, Марина и Катарина Симовић представиле су се пјесмама ‟Расти расти мој зелени боре‟, ‟Заспо ми је драги‟ и ‟Да сам извор вода ладна‟ и поред сјајног пјевања показале значај одржавања и његовања пријатељстава које домаћини Сабора посебно истичу. Иза њих су бројни наступи од Космета, Македоније, Србије и Црне Горе а чести су учесници хуманитарних концерата.

Без гусала и ганге незамислив је било какав скуп Херцеговаца. Своје умијеће на традиционалном инструменту показао је млади гуслар Милош Лучић, а гангу су изводили чланови мушке пјевачке групе Удружења, студенти из Гацка активни чланови свих дешавања младих у Удружењу.

У забавном дијелу програма наступио је Дејан Шубара и Ивана Несторовић који су својим наступом и енергијом држали пун подијум за игру. Пјесмом Сини јарко сунце са Косова Сара Хамовић је атмосферу довела до усијања онако како само она зна.

У богатом културно умјетничком програму уживали су подједнако сви присутни Херцеговци, потомци Херцеговаца  који данас живе у Гајдобри, Клеку, Сечању, Јарковацу, Зрењанину али и Београду, Бачкој Паланци, Суботици и наравно Новом Саду. Програм су са посебном пажњом пратили бројни наши пријатељи. Својим присуством на Сабору скуп су увеличали наши пријатељи, колеге са посла, сарадници из Црвеног крста Новог Сада и Црвеног крста Војводине. Поред предсједника Миловића, подршку својим присуством пружио је и Видак Тодоровић, члан Извршног одбора и стална подршка младима. Такође на Сабору је био присутан и чувени хуманиста из Гацка Хрго Вуковић који са својим даваоцима из Гацка учествује у акцијама давања крви које реализују млади у просторијама Удружења.

Вече је имало и хумани карактер па је тако на улазу била постављена кутија за прикупљање прилога за помоћ у лијечењу наше земљакиње Милане Матковић из Гајдобре. Ова акција биће настављена и у наредном периоду.

Није изостала ни медијска подршка ТВ и радио станица, бројних портала. Посебно желимо да истакнемо Раденка Видаковића редовног даваоца крви и власника такси удружења МБр у чијим возилима се већ мјесец дана рекламирају и Сабор и одржана акција давања крви. Захвалност дугујемо Никеи Вучетић и Новосадском репортеру који редовно прате и подржавају наш рад, Јелени Милићевић и уредништву јутарњег програма Радио телевизије Војводине, радио Невесињу, порталу trebinjelive.

Организовање оваквог скупа није могуће без финансијске подршке свих оних који су препознали значај Сабора. Стотине задовољних лица пуни утисака напустили су Рибарац а било је оних који су своје мјесто за наредни Сабор већ резервисали. Трудићемо се да и наредним Сабором оправдамо очекивања која нису мала-поручују организатори Сабора

Бојан Миленић
Фото: Удружење Срба Херцеговаца из Новог Сада

Преузето са: Слобдона Херцеговина

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар