Јањани – учесници футошке “Купусијаде“

Традиционална манифестација футошка “Купусијада“ обележила је почетак новембра 2022. године. По тематици јединствена, посвећена је футошком бренду, аутохтоној сорти футошког купуса, која има велику улогу у економском и културном развоју Футога, Војводине и Србије. Програм је трајао два дана, 4. и 5. 11. 2022. године. У петак 4. 11. одржана је Мини Купусијада, која је окупила најмлађе, децу из футошких васпитно-образовних установа. Мини Купусијада имала је хуманитарни карактер и том приликом су се продавали домаћи слатки и слани производи, као и ручни радови. Другог дана манифестације, 5. 11. посетиоци су имали прилику да уживају у културно-уметничком програму, али и обиласку штандова на којима су били изложени традиционални домаћи производи: сиреви, џемови, разне врсте штрудли и колача.

С обзиром да су Јањани најбројнији у Футогу, када је у питању Војводина, обавезни су учесници наведене традиционалне манифестације. У Футогу живи око 4.000 Јањана и населили су се овде у време индустријске миграције 60-тих и 70-тих година прошлог века. Краси их увек добро расположење, којим увеличају “Купусијаду“. Јањани се традиционално окупљају на овај дан и искористе прилику да у најбољем светлу презентују свој крај и производе који карактеришу њихов завичај. Без Јањана “Купусијада“ је незамислива. Ове, као и претходних година такмичили су се у кувању слатког и киселог купуса. Главни кувар је Миленко Пиваш са којим су Јањани до сада остваривали најбоље резултате на такмичењу у кувању купуса. Ту су били и њихови гости из Шипова, Удружење “Јањ“ Шипово, Удружење “Јањски кајмак“, КУД “Јањ“ Стројице, гости из Београда удружење “Шиповљана“, као и чланови месних одбора Будисава, Равно Село и Обровац. Поред самог учешћа у кувању купуса, Јањани имају удео у културно-уметничком програму, али и изложби традиционалних јела. КУД “Јањ“ из Стројица употпуни културно-уметнички доживљај манифестације, док жене из удружења “Јањски кајмак“ излажу брендирани кајмак и сир.

Треба напоменути да су Јањани једини крајишници на футошкој “Купусијади“.

Приликом обиласка “Купусијаде“, штанд Јањана посетио је градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, који је пробао јањски кајмак. Том приликом, Јањани су апеловали да желе да оснују јањску кућу у Футогу, али да ту постоје одређени административни проблеми. Градоначелник је саопштио да ће се потрудити да им у томе помогне.

Поред наведеног, Ђурић је истакао да ће Град Нови Сад, као и до сада, наставити да подржава манифестацију “Купусијада“ и пољопривреднике који се баве органском производњом и здравом храном. Такође, Ђурић је изјавио да је поносан на “Купусијаду“  и на људе који су изградили њену препознатљивост.

Организатори манифестације су МЗ Футог, КЦ “Младост“ Футог, Удружење “Футошки купус“, Пољопривредна школа са Домом ученика и основне школе из Футога, а покровитељ је Град Нови Сад.

Комплетна екипа Јањана је 06.11.2022. године учествовала и на манифестацији “Чваракфест“ у Каћу.

 

 

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                                            Драгана Шиповац

 

 

Нема коментара

Напишите коментар