Државна документа

Одржана промоција зборника књига „РСК – Државна документа“ аутора Ратка Личине

Промоција зборника књига „Република Српска Крајина – Државна документа“ аутора Ратка Личине одржана је 8. маја 2017. године у просторијама Удружења ратних војних инвалида Србије (Савски трг у Београду). Овај зборник, од 10 томова, 7 хиљада страница, преко 3 хиљаде докумената, садржи око 95 % државних докумената која су донесена у пет година постојања Републике Српске Крајине.

На промоцији су говорили предсједник Владе РСК у прогонству Милорад Буха, адвокат Душан Вјештица, историчар др. Момчило Диклић и аутор Ратко Личина. Сви говорници су се сложили око једног, а то је да је Република Српска Крајина била држава у пуном капацитету и са свим атрибутима државности, што се овим књигама и доказује.

„Стрпљив и упоран је био Личина, који је још у ратним данима, од 1990-те године сакупљао документа. Небројено државних докумената се овде налази, података, чињеница, како историјских, тако и привредних, политичких, демографских, финансијских и других „ рекао је Милорад Буха, који је предсjедник Владе РС Крајине у прогонству од 2005. године Он је говорећи о књигама објаснио да је „ово једно свеобухватно дjело које говори о свему ономе што је било везано за српски народ и битисање српског народа на простору РС Крајине“ .

Сам аутор каже да је „на овом зборнику, који објашњава као хронологију догађаја у РСК испраћену документима, радио 10 година. Девет књига се односи на збивања у РСК од 1990-1995 године, а последња обухвата период рада Владе у прогонству, од 2005-2015 године. Прва књига даје преглед и водич кроз РСК, као и личне карте свих крајишких општина. Осталих девет настављају хронологију, оне су обимнији. Ту су дати записници са сjедница Владе, службени гласници, закони, Венсов план, Европски споразум, Дејтонски план, као и својеврсна издаја која се десила Крајини“, прича он.

У последњој књизи постоји и списак свих жртава у РС Крајини, којих је било 7 хиљада, а рањених око 15 хиљада. „Такође ту су и свjедочења из Хашког трибунала. Важно је било све то сачувати, да се не заборави. Јер народ који заборави своју историју, заборавиће и своје постојање. То ми је био основни мотив, да се не заборави“, нагласио је Ратко Личина,аутор и српски посланик у предратном сазиву Хрватског сабора.

Адвокат Душан Вјештица истакао је да је „ова збирка књига свjедочанство за будуће генерације, које ће послужити разним библиотекама, факултетима и за разна друга проучавања“. Као свjедок и учесник у раду институција тадашње РС Крајине, са тврдњом је закључио да је ова збирка сведочанство о историји“!

Са њим се сложио и историчар др. Момчило Диклић, који је говорећи о значају културе било ког народа, рекао да „када неко жели елиминисати неку нацију, прво „удара“ на културу те нације“. „Ту требамо бити опрезни као народ, и због тога је ова збирка један од највећих искорака Срба из Крајине који се мора изборити за истину и овакве књиге треба дистрибуирати по читавом свету“,сматра он и подсjећа на чињеницу да „данас у Хрватској легално има на десетине хиљада оних који нацистички поздрављају са испруженом руком и ускликом „За дом спремни“.

Када су проблеми Срба прогнаних из РС Крајине у питању, они су непромjењени од деведесетих, „одузета су им многа права, одузета им је или запаљена имовина, извршен је прогон у Србију и Републику Српску“, прича Милорад Буха и подсећа да су „Хрвати били извршиоци и као такви сносе највећу одговорност, а ове књиге управо свjедоче о томе. О геноцидној намjери над Србима, и зато не смијемо ћутати“.

Издавање зборника подржала је Управа за дијаспору и Србе у региону Министарства спољних послова,, а издавач је кућа „Мирослав“.

Промоцију је водио Жељко Кукић, из Културне Заједнице Крајине, а као рецитатори су учествовале књижевнице Гордана Јеж Лазић и Богданка Бајић.

 

новинар Весна Вуковић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“6848″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1494530431689″]
Нема коментара

Напишите коментар