Одржана свечана 5. Скупштина Завичајног удружења “Крушево Брдо“

Завичајно удружење “Крушево Брдо“ организовало је свечану 5. Скупштину и дружење 13. 11. 2021. године у Шајкашу. Ови људи добре воље, великог срца и племените душе окупили су своје земљаке са заједничким циљем очувања и његовања традиције и обичаја Крушева Брда. Скуп су увеличали директор Фонда за избјегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, представници локалних органа власти како општине Жабаљ, тако и општине Котор Варош и мјесне заједнице Крушево Брдо. Такође, скупу су присуствовали и представници других завичајних удружења са којима ЗУ “Крушево Брдо“ успјешно сарађује. Манифестација чији је циљ сусретање и дружење људи из свих дијелова Републике Србије и Републике Српске и том приликом су се окупили гости из Добоја, Котор Вароши, са Озрена, Бањалуке, Бијељине, Влашића и са Мањаче, али из скоро читаве Војводине.

Директор Фонда за избјегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило је нагласио да је Фонд успоставио сарадњу са великим бројем завичајних удружења која функционишу на територији АП Војводине међу којима је и ЗУ “Крушево Брдо“:

  • Годинама уназад реализујемо заједничке пројекте са ЗУ “Крушево Брдо“ и част ми је што се данас овдје налазим. Ми смо заједнички организовали неке активности, ово удружење је било учесник и на Сајму завичаја и презентовали су свој крај на најбољи могући начин. Један од приједлога који би био добар је да у наредној години неке од пројеката реализујемо управо у Крушеву Брду и у крајевима из којих чланови овог удружења потичу.

Предсједник ЗУ “Крушево Брдо“ Јерко Марић се осврнуо на завичај, истакао је значај оваквих манифестација, као и планове за наредни период:

  • Крушево Брдо је назив мјеста одакле ми потичемо, одакле смо дошли. Ми смо се шездесетих година двадесетог вијека почели насељавати у општини Шајкаш, а затим смо више емигрирали у општину Жабаљ, тј у Ђурђево гдје имамо преко 150 наших домаћинстава. Сама жеља за завичајем је створила идеју да оснујемо удружење. Ми постојимо већ шест година. Прошле године нисмо могли да организујемо скупштину због епидемиолошке ситуације. Ове године нам је мини јубилеј и задовољни смо одзивом. Наше удружење броји око 130 регистрованих чланова, али је у пракси много већи број јер између 300 и 500 људи посјећује наше манифестације. На подручју Жабља и Шајкаша имамо три регистрована удружења која негују виолину и шаргију то је наш препознатљив бренд Влашића и Озрена.Такође, имамо једно удружење у Ловћенцу. Имамо добру сарадњу и са Савезом Крајишких удружења, сарађујемо са свим завичајним удружењима, а имамо велику подршку Фонда за избјегла и расељена лица и за сарадњу са Србима региону.

Марић је истакао да је један од успјеха ЗУ “Крушево Брдо“ тај што су успјели да мотивишу и прикуву омладину јер је један од циљева да се што више младих укључи у рад удружења. Као позитиван ефекат манифестација Марић је истакао то што су оне пробудиле свијест грађана о завичају. Људи су почели да се враћају у Крушево Брдо, обнављају куће, иду и љети и зими, живе и овдје и тамо.

Такође, Марић је истакао да су у току припреме за наредну скупштину која се увијек одржава у новембру, задње недјеље пред почетак Божићног поста.

Да је задовољство окупљања обострано да обе стране Дрине, говоре позитивни утисци које са собом носе представници Крушева Брда и Котор Вароши из Републике Србије, али и представници ЗУ “Крушева Брда“ из Жабља, Ђурђева и Шајкаша након посјете Крушеву Брду.

На свечаној скупшитни ЗУ “Крушево Брдо“ имали смо прилику да чујемо утиске из Котор Вароши од Миленка Стојановића, предсједника Удружења за центар и културу и развој села Крушева Брда:

  • Наше удружење има око 220 чланова, удружење смо основали прошле године да би наше село живјело и да би спасили једну стару школу која је саграђена 1930. године. Прошле године смо је прекрили, а ове године смо радили подове и столарију уз помоћ наших људи из АП Војводине. Обновили смо један дом гдје смо направили смјештај због наших људи који долазе одавде два три пута годишње, а немају гдје да остану, да би имали гдје да одсједну када дођу у обилазак завичаја. Такође, циљ нам је да развијемо потенцијал Крушева Брда, а та школа коју обављамо ће бити наш музеј. Оно што је важно је чињеница да све више младих долази и посјећује наше село. Ми обнављамо путеве и туристичка насеља како би могли што више туриста да примимо. У плану је и оснивање етно села, а има шта да се види имао двије реке, притоке ријекама, водопаде.

Завичајно удружење “Крушево Брдо“ се у току 2020. и 2021. године се ангажовало на редовним активностима које су биле отежане због епидемиолошке ситуације. Међутим, руководство и чланови удружења нису одустајали већ су били упорни и неуморни. Бавили су се хуманитарним радом, одржавали су Божићно прело, учествовали су на Сајму завичаја гдје су промовисали Крушево Брдо и општину Котор Варош. Такође, удружење је формирало фолклорну секцију и са тим пројектом ће се наставити. Слиједило је окупљање на зборишту за Младу недјељу, послужење софре и дочек гостију, као и организација традиционалног турнира у фудбалу уочи Видовдана. Боравећи у завичају, представници ЗУ “Крушево Брдо“ су покренули акцију обнове старе школе која је од великог значаја за Крушево Брдо. У току 2021. године наставило се са активностима колико је то дозвољавала епидемиолошка ситуација. Послужен је ручак за Младу недјељу, уз шаргију и виолину организован је дочек за госте из обе локалне заједнице. Организован је дочек Видовдана и традиоционални турнир уз све активније учешће младих. Руководство удружења је посебно поносно на посјету високе делегације Крушеву Брду јер се на тај начин исписују нове странице историје у повезивању матице са завичајем.

Након званичног дела скупштине, услиједила је подјела захвалница свима који су подржали ову манифестацију, као и признања и поклона, а гости су потом могли да уживају уз традиоционлану шаргију и виолину, као и уз пјесме музичких група Мара и Дервентске лоле, Мачак из Бистрог потока и Браћа Тривуновић.

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                                            Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар