Одржана свечаност Просвјетине школе српског језика у Бечу

Као и претходних година, Просвјетина школа српског језика је крајем јуна завршила своју школску годину. У Храму васкрсења Христовог у Бечу у недељу, 30. јуна 2019. године полазницима школе свечано су уручена сведочанства и дипломе о похађању.

Овом свечаношћу завршена је шеста школска година овог пројекта допунске наставе. Раније у оквиру Видовданских свечаности, дипломе и сведочанства добили су и ђаци Просвјетиних разреда у  црквама у Линцу и Ст. Полтену.

Додели су присуствовали, осим ђака, родитеља и гостију и сви Просвјетини педагози на челу са председником Друштва,  проф.  Срђаном Мијалковићем. Иако је велики број ђака био одсутан, јер многи су већ кренули на одморе или у матицу, присутни су били одлично расположени. Посебни гости били су представник Црквене општине  Лука Митровић и отац Јован Говедарица из храма Св. Саве,  који је похвалио рад Просвјете и позвао присутне да подрже школу.

Срђан Мијалковић је захвалио деци, родитељима и гостима на сарадњи и позвао их да и наредне године буду део Просвјетних културних и образовних  активности. Посебно је захвалио Епископу Андреју, свештенству и свим храмовима СПЦ у Бечу и Аустрији који подржавају овај пројекат од самог почетка. Подсетио је да  школу није лако одржавати, али да ипак постоји подршка из дијаспоре и матице, посебно од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Он је позвао и представнике српских клубова у Бечу и Аустрији да подрже овај пројекат, да се укључе у рад школе и пошаљу своју децу да уче српски језик, јер ово је допунска школа за сву децу српског порекла у Аустрији, као и за све оне који желе да науче српски језик на прави начин.

Уз остале педагоге, наставнице српског језика Сузана Миловановић, Александра Танасковић  и Весна Шпирић биле су пресрећне јер је тим Просвјете  заједничким радом успео  да деци српског порекла приближи језк, писмо и културу свог народа. Њихова мисија наставиће се и наредне године, надати се, са још већим бројем ђака.

Истовремено се завршио рад Малог хора ПросвјетеЛиковног разреда, као и настава предшколског разреда – Мале причаонице, чији је задатак да деци од три до шест година кроз игру и креативно приближи српски језик, како усменим тако и писменим путем. Иако је то почетни ниво учења српског језика, веома је важан јер се деца упознају са основама језика и писма од малих ногу. Зато наставнице  Бојана Петрић, Ивана Миловановић и Босиљка Крстић са задовољством приступају раду са дечицом овог узраста.

На иницијативу оца Јована присутни су на крају заједно отпевали „Многаја љета“ и растали се с обећањем да се поново сусретну у септембру у новој сезони Просвјетине школе!

  Преузето са: www.dijaspora.gov.rs

Нема коментара

Напишите коментар