Промоција књиге „Kултурно памћење тршћанских Срба“ у Бечу

Промоција књиге Културно памћење тршћанских Срба, аутора др Миле Михајловићa, одржана је у медијском центру Ideahouse у Бечу, у суботу, 22. јуна 2019. године.

Госте је поздравила Илинка Мастиловић, организатор промоције, а у музичком делу учествовали су Драган Соломуновиц Керчуљ, који је отпевао песму Востани Сербие и Биса Јанкех која је, на крају промоције заједно са Драганом, певала песму Сини јарко сунце са Косова. Иначе текст песме Востани Сербие  је написао Доситеј Обрадовић током боравка у Трсту, за време Првог српског устанка.

Занимљиво излагање аутора др Миле Михајловића, о значају Трста за српску културу и Србима који су живели скоро 300 година на овим просторима, остаће у сећању посетиоцима промоције у Бечу, јер су сазнали многе појединости о самосвесним, богатим и просвећеним тршћанским Србима.

Представљени су истакнути Срби који су имали значајну улогу у привредном животу и урбанистичком развоју Трста, као и у добротворном раду, а значајан део књиге посвећен је појединим породицама које су задужиле Трст својим радом, стваралаштвом и донаторством. Ове породице успевале су да очувају свој идентитет и оставе многа материјална сведочанства, вредне палате и задужбине у Трсту

Књига Културно памћење тршћанских Срба је научна студија која кроз теоријски и емпиријски преглед живота и трајања, интеграције и асимилације тршћанских Срба дефинише културно памћење и националну културу у дијаспори, а с друге стране може послужити као добар пример за формулисање прецизних мисија, циљева и задатака државних органа и институција у смислу очувања српског културног наслеђа у иностранству.

Покровитељ књиге је Њ.К.В. престолонаследник Александар II Карађорђевић, а објављивање ове књиге подржано је од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону путем Конкурса за суфинансирање пројеката.

Преведена је на италијански језик уз подршку Министарства спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и Министарства за културу и информисање Републике Србије и представљена на тематским предавањима у 7 земаља, и у преко 20 градова.

Преузето са: www.dijaspora.gov.rs

Нема коментара

Напишите коментар