tribina 1

Одржана трибина: „Србија и Република Српска у промjењеним геополитичким приликама“

Република Српска је створена у борби, са жртвама и на основу Дејтонског мировног споразума у њу се не смије дирати, рекао је бивши шеф дипломатије СР Југославије Владислав Јовановић говорећи на трибини „Србија и Република Српска у промjењеним геополитичким приликама“. Трибина је одржана у Коларчевој задужбини у Београду, у уторак, 4. априла 2017.године у организацији Српског просвjетног и културног друштва „Просвјета“ Београд и Представништва Републике Српске у Србији.

Јовановић је говорећи о овој теми истакао „да је Република Српска прва државна српска творевина настала на тлу БиХ у последњих хиљаду година и да то не смијемо заборавити“.

„Она нема независност, али има гаранције Дејтонског споразума, који је њен чувар. Међународни фактори и неке стране у самој БиХ поткопавају тај споразум и покушавају да ослабе Републику Сrpsku у њеним правима и и створе простор за неку врсту унификације земље, што би било потирање Српске“, објашњава српски дипломата.

„Република Српска је као таква подвргнута притисцима, али 25 година постојања представља опипљиву реалност коју други морају поштовати“, додаје Јовановић који је био и амбасадор СР Југославије у УН. Он сматра „да је чврсто држање слова Дејтона оно што је неопходно. С друге стране једна гипка, разумна, и за међународни свет прихватљива дипломатска активност, јесте оно што би требало да прати даљи ток догађаја“.

Говорећи о Србији, он је оцијенио да се она стално саплиће о питање Косова: „Запад жели да нас преведе жедне преко воде , а ниједна власт то не би смијела да учини. Желе да нас поистовjете са западном и источном Њемачком и признањем у Уједињеним нацијама, да тако ми и Косово постанемо у исто вријеме чланице ЕУ, што би значило међусобно признање“.

Према његовим ријечима, биће више учесника у међународној утакмици за утицај на Балкану, што је повољније него да буде само један или два и дозвољава могућност маневрисања и јачања утицаја српског народа у цјелини, а не само Србије.

„Предуслов за то јесте да будемо савjесни у сагледавању својих интереса, стрпљиви у праћењу промjена, и јасни у погледу наших битних националних интереса и циљева“, нагласио је Јовановић.

„Србија се мора организовати боље, на савременији начин, јасно дефинисати општу националну стратегију, као и стратегију у области културе,просвjете и економије, како не би каснила за другим народима у региону. Примjер јасно, чак и агресивно дефинисаних циљева и стратегије на Балкану су албански фактор, а ту су и Хрвати и Словенци, који су пут у бившу Југославију сматрали транзитним у остварењу својих циљева, односно независности, за разлику од Срба, који су испали велики наивци“, објашњава Јовановић.

„Запад је свjестан да је немогуће да једна сила господари Балканом, исто тако да је немогуће да се цио Балкан интегрише у НАТО и ЕУ. Зато они журе са интеграцијом Балканских земаља у НАТО и ЕУ, а неизвjесно је да ли ће се тај процес наставити и завршити“, истиче српски дипломата.

Он даље сматра да је Србији војна неутралност имератив, и да је за српски народ најважније да се не дијели, да се врати сопственим вриједностима (култури, језику, писму), и да сачува сопствени идентитет и учврсти економски поредак.

На крају предавања, он је нагласио да је јачање специјалних веза Србије и Републике Српске важно, поготово повезивање путне , економске, културне и просветне мреже. „Важно је не испустити врапца из руке због голуба на грани и не дозволити да се даље слабе надлежности РС, али је у томе најважније имати подршку Србије“, завршио је Јовановић.

Трибини су присуствовали, између осталих, директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, предсjедник београдског одбора „Просвјете“ професор Милимир Мучибабић, народни посланик у Скупштини Србије Миодраг Линта, савjетник премијера Србије Владимир Божовић, новинарка Љиљана Булатовић, Дарко Младић,син Ратка Младића, академик Алекса Буха, директор „Веритаса“ Саво Штрбац и други.

новинар Весна Вуковић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“6067″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1491591119791″]
Нема коментара

Напишите коментар