АКТУЕЛНО:
Славонаца

Основано Завичајно удружење Славонаца, потомака и пријатеља Славонаца

Завичајно Удружење Славонаца, потомака и пријатеља Славонаца одржало је oснивачку Скупштину 25. марта 2017.године у 18 часова, у Земуну. Удружење је основано као непрофитно и добровољно, с циљем да настави традицију бившег Удружења Славонаца, потомака и пријатеља Славонаца које је постојало од 1970. године до рата 90-их година, а његовало је и чувало од заборава културне, историјске и друге вриједности Славоније.

Скупштина, којом је председавао Саво Обрадовић, усвојила је статут, изабрала управни и надзорни одбор удружења. Управни одбор је за предсједницу једногласно изабрао Зорицу Радовановић, дипломираног машинског инжењера. Она је за Српско коло рекла да ће, за разлику од других, ово Удружење Славонаца акценат ставити на његовање и очување историјске традиције.

„Посебно ћемо његовати писану ријеч јер историја Славоније не сме да се заборави“, истакла је предсjедница и додала да сања о томе да се окупљања врате у хотел Југославију гдје су се прије педесет година одржавале Славонске вечери уз пjесму, игру и ношњу.

Такав програм планирамо за март наредне године – истакла је Радовановићева.

Удружење планира да ради на промоцији књиге о Слобоштини. Ријеч је о мјесту које се налази покрај Славонске Пожеге, а које је остало у памћењу због стравичних злочина за вријеме НДХ jер су, између осталих, у бунаре бацани су живи људи.

У управни одбор изабрани су Алекса Зарев, који је генерални секретар Удружења ратних добровољаца 1912-1918, Анка Јаковљевић, Миодраг Милошевић, др Предраг Делибашић, Милан Кљајић и Зорица Радовановић, као предсjедница. У Надзорни одбор изабрани су Тања Протић, Љуба Трглавчник и Петар Кљајић.

На Оснивачкој Скупштини посебно је истакнута захвалност на подршци професору Славку Симеуновићу, Петру Бајићу и народном посланику Миодрагу Линти, замjенику предсjедника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије . Након формалног дела дружење је настављено у веселој атмосфери, наравно уз Славонски Бећарац.

Весна Вуковић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“6051″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1491164853002″]
Нема коментара

Напишите коментар