tribina zeleznik 1

Одржана трибина за избјегла лица у Железнику

Трибина намењена избјеглим и прогнаним лицима са подручја Хрватске и Федерације БиХ одржана је у суботу 27. фебруара у сали Мјесне заједнице у Железнику. Главна тема скупа билa je акцијa евидентирања отете, уништене и друге имовине избјеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана у Хрватској, БиХ и Словенији. На трибини je говориo Миодраг Линта, народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона. Организатор трибине билo je Удружење „Егзодус деведесетих“ које дјелује на подручју општине Чукарица. Водитељ трибине био је Вукашин Тишма, предсједник Удружења заједно са својим сарадницима Бранком Покрајац и Жељком Матијашевићем. На трибини је било присутно преко 80 наших земљака.

Миодраг Линта је упознао присутне учеснике трибине са акцијом евидентирања отете, уништене, оштећене и друге имовине избјеглих и прогнаних лица која се налази у Хрватској, Босни и Херцеговини и Словенији. Након завршетка акције Савез Срба из региона ће ангажовати угледне стручњаке који ће извршити анализу прикупљеног материјала и урадити извјештај који ће бити преведен на енглески језик а затим послат на адресе свих значајних међународних организација, као што су Уједињене нације, Европска унија, ОСЦЕ, Савјет Европе и друге. Линта је истакао да је ово вјероватно последња шанса да се покрене питање рјешавања наших имовинских и бројних других проблема у државама одакле смо протјерани. Због тога је важно да се наши земљаци одазову масовно на позив Савеза Срба из региона и попуне образац. У том случају наша акција ће добити на политчкој тежини и неће моћи бити тек тако игнорисана. То значи да би образац требало да попуни барем 50.000 оштећених грађана тј. представника породица.

У другом дијелу трибине присутни су постављали питања везано за рјешавање стамбених и других проблема у процесу интеграције и тражили да Комесаријат за избјеглице ради далеко брже и квалитентије него што је то сада случај. Дио присутних је незадовољан јер им Комесаријат за избјеглице одбија дати помоћ у огреву, лијековима, новцу и храни из разлога јер су изгубили избјеглички статус. Поред тога, присутни су се интересовали за ратни стаж који има није признат од стране државе као и за отварање канцеларије за правну помоћ при Комесаријату за избјеглице. Линта је рекао да ће тражити од Комесаријата за избјеглице да изједначи сва протјерана лица у вези добијања хуманитарне помоћи а не само у вези стамбених питања, да се залаже да се у новом Закону о борцима свим припадницима војске и полиције бивше РСК призна ратни стаж у двоструком трајању и да се омогући бесплатна правна помоћ за све оне којима је потребна. Трибина је трајала преко два часа и завршила је у једној позитивној атмосфери. На почетку трибине подијељени су присутним посјетиоцима примјерци првог и другог броја Српског Кола.

Информативна служба
Савеза Срба из регионa

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“2363″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1456768276479″]
Нема коментара

Напишите коментар