Одржани „18. Ликовни сусрети на Банији 2021.“ у Горњој Пастуши

У Горњој Пастуши, селу поред Петриње, у суботу, 3.7.2021.године, у организацији СКД Просвјете, Пододбора Петриња, одржани су „18. Ликовни сусрети на Банији 2021.”. Домаћини манифестације били су Мара и Милан Опалић у Горњој Пастуши, селу поред Петриње,

На „18. Ликовним сусретима на Банији 2021.” , свој допринос, радом и креативношћу, омогућило је 15 сликара, да се настави дугогодишња традиција ликовног стваралаштва, без обзира, што нам је разорни потрес 29.12.2020. године, уништио све просторе у којима смо радили и дјеловали. Сликари су стигли из Загреба, Плитвичких Језера, Стубичких Топлица, Новске, Рајића и Бања Луке. Поред тога, слике су још послали и сликари из Моравица и Новске, а урађене су слике троје сликара из Велике Кладуше, који су дугогодишњи учесници наших сусрета, а који ће слике донијети на јесен, када буде Ликовна колонија „Јесен у Петрињи 2021.”

Манифестација је локалног, регионалног и међународног карактера, мултинационална и мултиетничка.

„18. Ликовне сусрете на Банији 2021.”, својим присуством уљепшала је и увеличала замјеница жупана СМЖ, г-ђа Мирјана Олуић, која је све присутне поздравила, у име жупана СМЖ, Ивана Цељак и у своје име, а сликарима уручила заслужна признања.

Предсједница Пододбора Петриња, Мара Вилус, захвалила се свим учесницима, који су дали свој допринос, настављању културне традиције и активности, свима нама, који живимо на нашој Банији, потресом разореној. Посебно се захвалила и домаћинима, Мари и Милану Опалић, који су уступили свој посјед, да се одржи наша манифестација.

На крају, манифестацију су обогатиле, својом изворном, традиционалном пјесмом Банијке, чланице СКД „Просвјете”, Пододбора Петриња, која је одјекивала брдима и пољима Баније, као некада у стара времена.

Послије је наша ЖИПГ, на молбу младог филмског режисера, Вјерана Вукашиновић, у „воћару”, презентирала традиционално пјевање Баније. Сурадња се наставља; на Пројекту у развоју; „Банијска ојкача”.

У угодној и лијепој атмосфери, настављено је дружење, уз пјесму и договоре за наредне активности.

Манифестацију су финанцирали; Савјет за националне мањине РХ и СМЖ, а организационо, чланови СКД „Просвјета”, Пододбор Петриња.

Фотографије израдио: Дарко Велхес
Текст припремила: Мара Вилус
Нема коментара

Напишите коментар