Митрополији ће бити враћене у власништво четири цркве на Светом Стефану

Митрополији црногорско-приморској ће, након шест деценија, бити враћене у власништво четири цркве на Светом Стефану којима су газдовале државне компаније Хотелска група „Будванска ривијера“ и „Свети Стефан хотели“, најавили су данас новоименовани руководиоци ових компанија.

Предсједник Одбора директора „Будванске ривијере“ Мијомир Пејовић рекао је новинарима да је ријеч о црквама Светог Стефана, Преноса моштују Светог Стефана, Александра Невског и Преображења Господњег.

– Након више од десет година колико трају проблеми за утврђивање власништва над црквама на Светом Стефану, стекли су се услови да искажемо спремност да у законским поступцима вратимо оно што је цркви несумњиво припадало – рекао је Пејовић.

Он каже да акционарско друштво на чијем је челу нема никакве везе са управљањем црквом, нити са посједом или сваким другим видом власништва.

– Изражавамо пуну спремност да у договору са Митрополијом нађемо најбоље рјешење како би се исправиле грешке и неправде које су постојале у претходним деценијама – рекао је Пејовић.

Предсједник Одбора директора „Свети Стефан хотели“ Драгана Кажанегра Станишић рекла је да овим показују друштвену одговорност, додајући да је Митрополија претходних деценија водила рачуна о овим објектима у којима су се одржавале службе.

– Свјесни смо процеса који се уназад одвијао и који је довео до тога да на данашњи дан имамо вјерске објекте који су у посједу акционарског друштва чијим се акцијама тргује на берзи. Имам не само професионалну, него и личну сатисфакцију и моралну обавезу да се исправи оваква неправда – рекла је Станишићева.

Средњовјековне цркве више од шест деценија биле су укњижене на Хотелску групу „Будванска ривијера“, од када је острво претворено у најелитније љетовалиште на Јадрану.

Од јуна 2019. године оне су у власништву новоосноване фирме „Свети Стефан хотели“, која је у већинском власништву Владе.

Митрополија је оспорила рјешење о национализацији острва Свети Стефан, које је прије шест деценија исељено и претворено у луксузни град хотел, а цркве укњижене на тадашњу хотелску компанију.

Митрополија је 2010. године у которском суду покренула спор како би поништила рјешење о национализацији које су донијеле комунистичке власти прије 60 година, а четири цркве чији је титулар манастир Прасквица, духовно сједиште Паштровића, и формално вратиле у њихово власништво.

Судски спор је потом привремено обустављен, а настављен као управи поступак код Управе за некретнине.

Најстарија црква је грађена 1464. године и посвећена је архиђакону Стефану по коме полуострво добија име.

Највећа црква грађена је 1885. године и посвећена је преносу моштију Светог Стефана.

Трећа црква се налази југоисточно од хотелске рецепције и посвећена је Преображењу Господњем.

Најконтроверзнија је судбина цркве Рождества пресвете Богородице, која је прије шест година обновљена, након што је била порушена и сазидана у коцкарници.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар