АКТУЕЛНО:

Саборовање код Часног крста на Мањачи

Удружење грађана Ратково започело је 2017. год. изградњу Часног Крста на Мањачи, и спомен собе погинулим јунацима од Косовског боја до посљедњег Отаџбинског рата. Крст је посвећен и Светом Сави и свим борцима. Освештан је 2020. године.

Православни крст на Мањачи је највећи крст у Крајини и шире. Крст је висок 22 м, и широк 16 м, са четири С, као и израђеним ликом Исуса Христа, и Светог Саве, коме је и посвећен, и урађен на високом постољу. Лик Исуса Христа и Светог Саве израдио је Миленко Пријић.

Окупљање и саборовање код крста је први викенд у јуну, када је и освештан ЧАСНИ КРСТ.

Предсједник удружења грађана Ратково Чедомир Сирар се као организатор сабора захвалио свештенству епархије, проти Бошку Максимовић, и оцу Крсти  Мацановић из Раткова, представницима борачке организације, свим људима великог срца који су помогли, и помажу као честити и хумани људи, а посебно великом човјеку и хуманисти куму Борку Радинковићу и његовој породици из Бањалуке.

Програм Сабора је водио народни гуслар Васо Драшковић, учествовале су пјевачке групе Кастел из Бањалуке, и пјевачка група са Мањаче Браћа Гуслови, Браћа Топаловић, и оркестар Драгана Предића из Челинца.

На Сабору је прочитана пјесма о ЧАСНОМ КРСТУ коју је написао Радојица Брајевић из Црне Горе.

Положено је цвијеће погинулим борцима, а присуствовала је делегација Министарства рада и борачких питања на челу са Мирославом Марчић и претходним предсједником Борачке организације из Бањалуке Вулета Радославом, делегација 17. кључке бригаде са Милутином Вулином, и Дејаном Волашем, Равногорци који су дошли да увеличају овај догађај.

 

Чедомир Сирар је позвао све да дођу на сљедећи Сабор како би био што масовнији.

Милан Баришић

Нема коментара

Напишите коментар