Одржани 7. Завичајни дани у Суботици

Савез српских удружења Сјевернобачког округа организовао је и ове године надалеко познате Завичајне дане који су свечано отворени 3. октобра у Дјечјем позоришту у Суботици.

Иако навикли на богат културно-умјетнички програм, како за ордасле тако и за дјецу, ове године су Завичајни дани били много скромнији.

У четвртак 1. октобра у ОШ „Јован Јовановић Змај“ организован је пригодан програм за дјецу уз подјелу књиге Словарица школарица Тоде Николетића, а програм је употунио познати дјечји кантаутор и ТВ водитељ Бранимир Росић.

Наредног дана 2. окотобра приказан је филм Пад Крајине (продукција Време филм), филм који даје најпотпунију слику рата у Крајини као и политичке и војне детаље њеног пада и каснијег егзодуса српског становништва.

Свечано отварање је било у суботу 3. октобра у Дјечјем позоришту. Отварању су присуствовали представници Града Суботица, представници избјегличких и завичајних удружења.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић истакао је значај одржавања Завичајних дана

– Преживјели сте страшну голготу, многи су изгубили своје намјмилије. Нисте заборавили и никада нећете заборавити, ваша вјековна огњишта, мјеста у којима сте рођени и све оне исконске вриједности које живе у вама.

Ова културно-умјетничка манифестација, која има и хуманитарни и спортски карактер, посвећана је очувању и његовању обичаја и традиције свих наших људи који су, због бурних догађаја претходних година и деценија, из разних крајева бивше државе доселили у Суботицу.

– Програмски садржаји Завичајних дана осмишљени су и с намјером да се, годишњим окупљањем завичајних удружења, фолклорних и пјевачких група, пјесника, литерарних и ликовних стваралаца из Суботице, Округа и Републике Србије, уз гостовања друштава и удружења из земаља у региону, разбију одређене предрасуде и афирмишу толеранција и међусобно поштовање. Град Суботица ће и у наредном периоду подржавати и ову и сличне манифестације, тако да се надам да ћемо се и наредних година радовати сусретима уприличеним овим поводом – поручује Бакић.

Свечаном отварању Завичајних дана присуствовао је и директор Фонда за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима Душко Ћутило.

– Присуствовао сам многим манифестацијама, али се ниједна не организује тако добро као Завичајни дани. У покрајинском Фонду и у наредном период Савез српских удружења СБО имаће поузданог и сигурног партнера.

Иако је манифестација ове године скромна, каже Боривоје Вукајловић предсједник Савеза сроских удружења Сјевернобачког округа, од срца је.

– Прошлогодишњи Завичајни дани су у седам фестивалских дана и више од 50 сати програма окупили више од 1.200 учесника. И ове године ћемо, рекох на скроман, али достојанствен начин, покушати да дамо свој допринос очувању богате културе и традиције српског народа – рекао је Вукајловић.

Планиран је и један спортски дан, који ће бити организован када временске прилике то буду дозвољавале.

У свечаном програму наступили су Виолета Радић, КУД Aлександрово Суботица, МПГ Крајолик Суботица, КУД Братство, женска етно пјевачка група Цар Душан Силни Фекетић, гуслар Љубо Павловић, Тоде Николетић.

Пјеснику Горану Врачару из Републике Српске је уручена Повеља Савеза српских удружења СБО.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Фото: Савез српских удружења СБО

Нема коментара

Напишите коментар