Oдржано 14. Завичајно прело у Инђији

Изворна група „Кордун“ која дјелује у оквиру КУД „Соко“ из Инђије је 1. новембра 2019. године у Дому културе по 14. пут организовало традиционално Завичајно прело.

Како је у најави објаснила водитељка програма Гордана Драгутиновић ова манифестација је први пут одржана 2005. године под називом Кордунашко прело, да би већ наредне године било преименовано у Завичајно прело.

Некада су се овакви скупови били свакодневица у разним крајевима када би се, по завршетку пољопривредне сезоне и доласка зиме народ састајао по кућама и поред топлих пећи уз ракију, тамбурицу или усну хармонику, запјевало и коло заиграло.

Присутне је поздравио обратио народни посланик и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта. Он се захвалио КУД „СОКО“ из Инђије и изворној групи „Кордун“ за очување културе и обичаја.

– Веома је важно да чувамо нашу културу и обичаје и преносимо на млађе генерације. Народ који заборавља своју културу, обичаје и традицију нестаје. Потребно је анимирати што више младих нараштаја који би наставили да се баве очувањем српске крајишке традиције и идентитета – поручио је Линта и домаћинима пожелио пуно среће у даљем раду.

За успјешан рад и резултате КУД-а „СОКО“ а и ИГ Кордун, заслужна је у великом дјелу предсједница тог КУД-а Наташа Косановић. Она је испричала историјат овог друштва.

– КУД „СОКО“ из Инђије основан је давне 1948 године тада под називом КУД „Душан Јерковић“ да би након одређеног времена био преименован у „Друштво за Српски препород Инђија“. Задњих 25 година носи назив КУД „Соко“ Инђија. Данас друштво броји око 200 чланова разврстаних у шест фолклорних секција, двије женске пјевачке групе, изворну групу Кордун и рекреативни фолклор. Окупљамо чланове свих генерација, међу којима има и дјеце од шест година. Његујемо пјесме, игре, обичаје из читаве Србије – рекла је Наташа Косановић.

Она се посебно осврнула на рад изворне групе Кордун коју чине: Булић Бранка, Фуштар Бошко, Гузјан Мирјана, Јовић Милош, Лукић Милан, Обрадовић Јанко, Обрадовић Љубица, Одор Љубица, Паић Милка, Пејић Верица, Перић Мићо, Перић Милева, Пигер Мара, Стојаковић Сњежана, Стојановић Бранка, Вулетић Милош, Кнежевић Мира, Милошевић Миле.

 

 

– Ова група се искључиво бави очувањем обичаја са простора Кордуна са жељом да их пренесу на млађе нараштаје – објаснила је Косановићева.

Поред домаћина изворне групе Кордун у програму су учествовали и чланови женске пјевачке групе КУД „Соко“, Сретењске зоре Раниловић – Аранђеловац, Удружење грађана „Сана“ – Стара Пазова, КУД „Вук Караџић“ – Чонопља, КУД „Петрова гора Кордун“ – Београд, Завичајно удружење „Подгрмеч“ – Житиште, Завичајно удружење Славонаца – Београд.

Међу гостима је био и предсједник Завичајног клуба Кордунаша Петар Шаула.

По завршетку програма учесници су наставили дружење у инђијском ресторану „Фламинго“ гдје су им додјељена признања и захвалнице за учешће на прелу. Играло се и пјевало до касно у у ноћ уз крајишку музичку групу „Завичај“ вокалне солисте Ђорђа Станића – Чађе и Славољуба Алексића.

Видео запис са овог догађаја је у име Завичајног клуба кордунаша направио сниматељ Милан Јовановић.

Организатори су се посебно захвалили спонзорима Општини Инђија, Културном центру Инђија, Перић транс компани – Београд, Корковадо д.о.о. – Београд, Завичајном клубу Кордунаша – Београд, СУР „Врело Книн“ – Инђија, ПТР „Роки“ Путинци, Милану Јовановићу , Зорану Вулетићу, Драгану Цвјетићанину, Предрагу Стојаковићу, такси превозу – Стара Пазова, апотеци „Камилица – Инђија, Милу Гаку – Инђија, РТВ „Мега“ – Инђија.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар