Одржано 32. Кордунашко вече

Одржано 32. Кордунашко вече, вече игара, пјесме, дружења и доброг расположења у организацији Завичајног клуба Кордунаша и Удружења бораца Кордуна.

На самом почетку официјелног дијела програма на сцену су изашли чланови КУД-а Ћирило и Методије из Бусија, КУД-а Вук Караџић из Чонопље и ИПГ Кордун из Инђије. Показали су све богатство ношње, пјесме и традиционалне игре.

Како је навела Бојана Вучић, водитељка програма у кордунашкој кући се гости дочекују пјесмом, а домаћини су узвратили здравицом здравичара Драгана Бајића из КУД Вук Караџић из Чонопље.

Након здравице, присутне је поздравио предсједник ЗКК Слободан Шарац и пожелио свима добродошлицу.

– Желим као прво да се захвалим свим нашим спонзорима и донаторима који несебично помажу ову нашу манифестацију. Драго ми је да вас видим у оволиком броју. Желим да са овог 32. сусрета понесете лијепе успомене и да увијек евоцирате сјећања на наш Кордун. Заборавите све бриге, уживајте у доброј музици и још бољем друштву. Надам се да ћемо се и у још већем броју окупљати и наставити да његујемо традицију и обичаје нашег Кордуна.

Предсједник Отаџбинског покрета из Новог Сада Драгомир Лалић захвалио се организаторима на позиву и нагласио да је ово једна од љепших културно-умјетничких манифестација.

На Завичајној вечери присуствовао је и народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта те нагласио да су Кордунаши и други крајишки Срби доживјели велику трагедију деведесетих година прошлог вијека, али нису клонули духом.

– Наставили су да се боре у новом завичају за себе и своје породице, и никада се нису одрекли свог националног и културног идентитета. Кордунаши и крајишки Срби никада неће прихватити бруталну и велику лаж коју слушамо у ових 27 година из Хрватске да смо агресори и окупатори. Нисмо могли да извршимо агресију на своје куће, своја дворишта, имања, ливаде, њиве, пашњаке, шуме, воде… Ми живимо на тим подручјима дуги низ вијекова. Ми смо свој на своме.

Линта је свим присутнима пожелио да се што више окупљају, да се међусобно поштују, уважавају, да буду сложни и јединствени, и да једног дана Крајишници постану ријека Дунав и да имају снагу како би могли утицати да њихова легитимна питања дођу на дневни ред.

Таленат са Кордуна Синиша Матијевић је поклонио Завичајном клубу Кордунаша макету споменика на Петровој гори и уручио је предсједнику ЗКК Слободану Шарцу.

Потпредсједнику ЗКК Душку Дејановићу такође макету Споменика на Петровој гори уручио је Бранислав Мусулин из Војнића.

Добитнике вриједних награда томболе прочитали су шармантни водитељи Бојана Вучић и Драган Томашевић.

Средства од продатих 1000 томбола иду у хуманитарне сврхе за лијечење и рехабилитиације Кордунаша којима је то потребно. Сакупљено је 200.000 динара.

Организатори се захваљују спонзорима на подршци, а спонзори су: Монт Р Мељак, Перић Transcompany, CLC Београд, Еуро танктранс Стари Бановци, Браћа Црномарковић Стари Бановци, Компанија Голд, Дугал, Корана транс Каћ, Фермико, Wine and Pleasure Београд, Аутосервис Кордун, Жемини, Кордун кафе, Микробиолошка лабораторија Марковић, СТР Нино, РДК (МБ ресторан) Младеновац, Печењара НК Земун, МГМ промет, Пољопривредно газдинство Силвана Обрадовић Ледине, Салон завјеса Маријане Новаковић Стари Меркатор, SPEED UP Љубица Вучинић и Гордана Шарић, Aesthetic Dent, Хеминг уља Нина Вучинић, Мјесна заједница и Удружење винара Кљајићево, Repair Crash, Чеп комерц, Kreativ Paper – Душан Дегенек, Арт прес, директор Александар Јовановић , КЗ Принт, СУР Босиљак Батајница, Спас плус, Апартмани Јована Бања Врујци.

Медијски спонзор вечери, као и бројних кордунашких манифестација је РТВ Niagara власника Стеве Новаковића.

Главне награде су биле продужени викенд у Хотелу Извор у Аранђеловцу, продужени викенд у Бањи Врујци, женски ручни сат марке Еспри, печено прасе и још многобројне награде.

Госте су забављали музички састав Момо и додир и специјални гост Ратко Шарац до раних јутарњих часова.

Текст и фото: Драгана Бокун

ФОТО: на линку

Нема коментара

Напишите коментар