Александар Вучић положио заклетву: Бићу председник свих, први у обавезама, последњи у привилегијама

Председник Србије Александар Вучић положио је заклетву у Народној скупштини за други председнички мандат. Поручио је да жели да буде председник свих и председник за све, први у обавезама, а последњи у привилегијама, да ради више, да не тражи више за себе, али апсолутно све за Србију.

Полагање заклетве и обраћање председника Србије

Генерал Мојсиловић предао рапорт Вучићу испред Председништва

Испред Председништва на Андрићевом венцу интонирана је Химна, а начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић предао је рапорт председнику Вучићу.

Вучић је поздравио Гарду Војске Србије, као и представнике свих родова Војске, након чега се кратко обратио окупљенима.

„Хвала вам на свему што смо урадили у претходних пет година, долази још тежих пет година. Није лако чувати мир и стабилност, али уз овакве војнике и свесне грађане који знају да нема веће вредности од чувања земље, уверен сам да ћемо мир и стабилност сачувати“, поручио је Вучић, након чега је ушао у зграду Председништва.

Закључена посебна седница, Вучић прима честитке

Вучић је на крају обраћања рекао да је кључни циљ његовог манадата да кад оде са места председника зна да је Србија боља него што је била кад је на њега дошао, као и да са идеалима нема компромиса.

Ивица Дачић је након тога закључио посебну седницу, а хор је са Галерије извео песму „Востани Сербије“ док Вучић прима честитке.

Након тога, Вучић ће кроз Пионирски парк отићи до Андрићевог венца, где ће му сви родови војске предати рапорт. У Председништву га чекају запослени који су с њим били и у претходном мандату.

Вучић: Побољшати односе са Загребом и Сарајевом

Председник Вучић је нагласио да је Србија доста постигла када је реч о унапређењу односа са земљама у региону и да сада Србија има никад боље односе са Мађарском, Румунијом, Бугарском, Грчком и Турском и посебно због иницијативе Отворени Балкан са Северном Македонијом и Албанијом.Истакао је да ће се за иницијативу Отворени Балкан борити свим срцем и захвалио патријарху Порфирију на, како је рекао, изузетно мудрим одлукама које је донео и тиме допринео братству са македонским народом.

Вучић је нагласио да је Србија зато сада најпопуларнија земља у Северној Македонији и да их наш народ доживиљава као браћу и више немамо ниједна проблем у односима две земље.

Вучић је рекао да треба да се побољшају односи Београда са Загребом и Сарајевом.“Врата Београда биће увек отворена за добар разговор са Загребом и Сарајевом, али ћемо увек штитити интересе међународног јавног права, поштовање Дејтонског споразума, поштовања Устава и интегритета БиХ, увек ћемо тражити да нема мењања Дејтона без сагласности сва три народа и увек ћемо бити уз Републику Српску“, рекао је Вучић.

Навео је и да ће Хрватска и Србија увек имати другачији поглед на прошлост, али да то не мора да важи и за будућност.

„Мораћемо посебно да посветимо пажњу односима са Хрватском, сагласимо се да ни на шта из прошлости не гледамо на исти начин и да су погледи ма прошлост различити. И пробамо да нађемо исте наочаре и двоглед за будућност, да видимо шта можемо заједнички да урадимо за будућност“, рекао је Вучић.

ОПШИРНИЈЕ

Србија ће чувати војну неутралност

Председник Вучић је рекао да ће Србија чувати своју војну неутралност.

„Свуда око нас су или НАТО земље, или земље и територије у којима се налази НАТО. Нема ниједне територије, ентитета, земље до Србије која није у НАТО-у. Ми смо као мало острво, неки наводе то као проблем, а да вам кажем – шта је проблем што верујете свом народу, јуначком гену својих грађана? Желимо само да имамо право да чувамо своје границе, своју земљу, своје војнике да штитимо своје небо. Данас имамо финансија и више снаге него раније и данас никоме Србија не би била лак плен као што смо били лак плен 1999“, поручио је Вучић.

Истакао је да Србија никога не напада и не угрожава, али да се нико неће дрзнути да крене на Србију.

Вучић жели да влада буде формирана до краја јула

Председник Србије рекао је да жели да нова Влада Србије буде формирана до краја јула.

„Формирање нове владе је од пресудног значаја имајући у виду ситуацију у којој се налазимо, тешку ситуацију. Већ данас сви заједно морамо да размишљамо, а не могу сам, као неко ко је добио велику подршку народа, већ је потребна Влада, а радиће она која има пун легитимитет, а не у техничком мандату. Морамо да се бавимо новим санкцијама, у којима можемо поново бити оштећени па ћемо молити европске партнере да будемо поштеђени“, истакао је Вучић.

Најавио је да ће започети консултације са свим парламентарним партијама чим буде формиран нови сазив Народне скупштине Србије.

Вучић је рекао и да је неопходно да се држава хитно бави предстојећом зимом и снабдевањем Србије енергентима.

Вучић је нагласио да хране има довољно, и да ће је бити довољно, а да ће сви покушаји дестабилизације тржишта пропасти јер држава никога не обмањује када каже да свега има.

ОПШИРНИЈЕ

„Европска унија не сме да буде синтагма поштапалица“

Вучић је рекао и да ЕУ не сме да буде синтагма поштапалица, због трговинске размене, иневстиција и јер Србија жели да припада том типу друштва.Истиче да Србија мора још да ради на пољима владавине права, медијских слобода и демократизацији.

„Претерују када кажу да не може друго мишљење да се чује, али увек можемо боље, не због њих, него због нас“, рекао је председник.

Вучић: Морамо да трагамо за компромисом за питање Косова и Метохије

Председник Вучић је обраћајући се званицама рекао да Србија мора да тражи компромис за питање Косова и Метохије, као и да ће то питање бити још истакнутије.

„Повезано са украјинском кризом, питање КиМ биће још истакнутије и теже за нас за решавање, шта год вам каже било ко са Запада. Биће већа и важнија тема и због онога што је Путин рекао недавно. Рећи ће да Косово није ни слично другим примерима у свету. Што више понављају, видимо да их више мучи“, рекао је Вучић поручујући да мора да се тражи компромис.

На Инстаграм профилу биће објављиване фотографије које су грађани послали

Из прес-службе председника саопштено је да су поводом другог мандата председника у плану и бројне новине, а једна од њих је и рубрика у којој ће председник позвати грађане да на адресу е-поште nasanajlepsasrbia@predsednik.rs шаљу фотографије које на најбољи начин представљају природне лепоте Србије, али и историјске знаменитости и друга важна обележја.

Председник ће једном недељно одабрати фотографију коју ће објавити на свом Инстаграм профилу @buducnostsrbijeav, а на крају године ће и наградити аутора чија се фотографија највише свиђала онима који посећују његов профил.

ОПШИРНИЈЕ

Вучић: У Србији нема ни антизападног ни русофобног понашања

Вучић је рекао да се свет пред нашим очима драматично мења на дневном нивоу, никад више и никад брже, при чему је напад на Украјину прекретница у међународним односима.

Русија је, каже, желела прекид западне меке моће и ширење НАТО-а, Кина није желела недодирљивост Запада без утицаја других, а Запад је желео да очува сопствене интересе.

Нападом на Украјину је погажено јавно право, али је то чињено и десетинама пута до сада, а кључни протагонисти су неретко биле и западне силе, ми овде то на најбољи начин можемо да потврдимо, рекао је Вучић.

Подсетио је да је Србија нападнута 1999. без сагласности Савета безбедности УН, а да притом наша земља није окупирала ниједну другу.

„Наша земља је и даље нападана упркос резолуцији и постојању правног поретка и даље нам отимају део наше територије тврдећи да су у праву“, рекао је председник.

Каже да је поносан на Србију данас која се понаша у складу са принципима међународног јавног права.

„У Србији нема ни антизападаног ни русофобног понашања. Шекспир, Достојевску, Гете и Хемингвеј су добродошли у Србији и можемо бити на то поносни“, поручио је Вучић.

ОПШИРНИЈЕ

Вучић: Желим да будем председник свих и председник за све

Александар Вучић се након полагања заклетве обратио посланицима, члановима Владе и другим званицама.

Поручио је да жели да буде председник свих и председник за све, први у обавезама, а последњи у привилегијама, да ради више, да не тражи више за себе, али апсолутно све за Србију.

„Велики Конфучије је рекао да компромис може да се прави са свим осим са идеалима. То намеравам да следим. Мени је идеал Србија и добробит њених грађана“, указао је Вучић.

Поручио је да ће приоритет бити „мир, стабилност, независност у одлучивању, слобода, сигурност, здравље, Европа, рад, рад и рад“.

„Србија јесте и биће управо оно и само оно што ми од ње направимо“, рекао је Вучић парафразирајући Марка Аурелија.

Вучић положио заклетву

Александар Вучић је положио заклетву на Мирослављевом јеванђељу и Уставу Републике Србије.

„Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности, тако ми Бог помогао.“

Након полагање заклетве уследио је аплауз присутних, а затим је интонирана Химна Републике Србије.

Почела посебна седница Народне скупштине

Председник Народне скупштине Ивица Дачић отворио је посебну седницу Народне скупштине, поздравивши званице.

Вучић стигао у салу Народне скупштине

Председник Србије Александар Вучић стигао је у салу Народне скупштине, где је дочекан аплаузом.

Министри и званице стигли у салу Народне скупштине

Чланови Владе Србије, представници дипломатског кора, верских заједница, војске, полиције стигли су у салу Народне скупштине.

Међу званицама су и председница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, али и Вучићеви претходници Милан Милутиновић и Томислав Николић.

Вучић се обратио окупљеним грађанима испред Скупштине

Председник Вучић се уочи церемоније полагања заклетве обратио окупљеним грађанима испред Дома Народне скупштине.

„Поносан сам јер сам два пута заредом победио у првом кругу, хвала вам за сву љубав и подршку, поносан сам на вас, на нашу Србију и на све што смо заједно урадили“, поручио је Вучић.

Рекао је да гарантује да ће чувати мир, стабилност, чувати нашу земљу, КиМ и да ће бринути о будућности наше деце.

„Друго, оно што је најважније, то је да у условима светске кризе, чувајући своју земљу, не повредимо никога, да покушавамо да сачувамо дух јединства и да покажемо колико смо способни да будемо земља нормалних људи у којој нећемо протеривати ни Достојевског ни Чајковског. Земља у којој постоје вредности и принципи, земља која ће да чува себе и друге. Земља којом ћете моћи да се поносите“, поручио је Вучић.

Опозиција неће присуствовати полагању заклетве

Будући опозициони посланици из више опозиционих група окупили су се уочи полагање заклетве председника Србије Александра Вучића испред Скупштине града и поручили да неће присуствовати церемонији у Народној скупштини Србије у знак протеста што Александар Вучић полаже заклетву пред сазивом којем је истекао мандат.

Полиција није дозволила одржавање конференције за медије испред Скупштине.

„За њега су избори завршени, то је председник државе Александар Вучић и чини ми се да ово што данас проживљавамо, а то је да први пут у историји се дешава да новоизбарани председник Републике Србије полаже заклетву пред старим, распуштеним сазивом Скупштине и то што је још већи парадокс, он полаже заклетву пред нелегитимним сазивом који је настао на основу нелегитимних избора без опозиције, опозиција је те изборе бојкотовала“, поручио је Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке.

Почело окупљање грађане испред Дома Народне скупштине

Грађани се окупљају на простору испред улаза у Дом Народне скупштине као и у Пионирском парку.

У Београд су организовано стигли и грађани са Косова и Метохије, а најављен је и долазак грађана из Војводине.

Вучић на Инстаграму захвалио грађанима на подршци и поверењу

Председник Александар Вучић је на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav захвалио грађанима на поверењу и подршци.

„Хвала на огромној подршци и поверењу! У 11 часова, биће одржана Једанаеста посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву, на којој ће председник Републике Србије Александар Вучић положити заклетву и ступити на дужност у другом мандату“, наведено је у објави на Инстаграму.

Дачић за РТС о програму полагања заклетве

Председник Народне скупштине Ивица Дачић рекао је за РТС да је све спремно за почетак церемоније полагања заклетве.

Председник Скупштине Ивица Дачић сазвао је седницу актуелног сазива парламента на основу члана 114 Устава Србије, на којој ће председник положити заклетву и обратити се посланицима и гостима.

Имајући у виду да нови сазив парламента још није конституисан јер изборне радње нису завршене, полагање заклетве биће пред актуелним сазивом Скупштине, што није сметња јер у Закону о председнику Републике експлицитно пише да ако Народна скупштина није у редовном заседању, поново ће се састати како би председник Републике положио заклетву.

На седници ће бити предочен извештај Републичке изборне комисије о резултатима гласања, а полагање заклетве означиће почетак Вучићевог новог петогодишњег мандата.

Александар Вучић је 3. априла победио на редовним изборима са 58,59 одсто гласова од укупно изашлих у првом кругу.

Актуелни председник је мандат започео 31. маја 2017. године, када је свечано положио заклетву у Дому Народне скупштине.

Преузето са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар