Одржан свесрпски сабор „Крушедолска звона“

Српски народ ће увијек стати пред онога ко угрози његову слободу и зато ће бити на страни правде, поручио је данас српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на 16. Крајишком црквено-народном свесрпском сабору „Крушедолска звона“.

Додик је поручио да подржава подизање оптужнице за злочине над цивилима на Петровачкој цести, које је Тужилаштво за ратне злочине Србије подигло против четири висока официра Војске Хрватске због ратног злочина над српским цивилима, у акцији „Олуја“ 7. и 8. августа 1995. године.

За све Србе страдале у ратовима од 1991. до 1995. године, у манастиру Крушедол служена је архијерејска литургија и парастос.

– У том погледу, заиста боли чињеница да то до сада није процесуирано и да наши покушаји раније који су ишли за тим да преко правосуђа БиХ, нешто покренемо, завршили фијаском, јер је само из Сарајева упућен захтјев да се ти људи идентификују, мада се добро знало ко су, а онда се ту стало. То је то правосуђе у БиХ на кога се ми не можемо ослонити. То правосуђе никада на озбиљан начин није процесуирлао злочине над Србима, па зато је пријетила опасност и да оно што се десило на Петровачкој цести оде у заборав – истакао је Додик.

Ради боље и мирније будућности земаља региона, сви треба да одговарају за оно што су радили током протеклог рата, као што треба и да његујемо културу сјећања, поручио је Додик.

Он је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу за разумијевање, подршку и помоћ Републици Српској и истакао да Србија изгледа данас развијенија и боља, а да на међународном плану има сасвим другу позицију и није поданичка.

– Србија има данас снагу да има свој став. Србијом данас не управљају страни амбасадори, него овај народ – рекао је Додик и истакао да Срби желе да Србија буде јака, док има и оних којим је она трн у оку.

Овај велики сабор избјеглих Крајишника, од оснивања прије 16 година, имао је подршку и руководства и народа из Српске и Србије.

Његово преосвештенство епископ сремски Василије захвалио је Додику за подршку коју свих ових година несебично пружа овом сабору, те увелича својим присуством.

Крушедолска звона су и ове године, са благословом епископа сремског Василија, окупила бројне Србе избјегле са својих огњишта, којима је Србија пружила уточиште.

Предсједник Организационог одбора 6. Крајишког црквено-народног Свесрпског сабора „Крушедолска звона 2022“ Вељко Вукелић истакао је данас да су миленијумске вриједности човјечанства доведене у питање, док најстрашније идеологије постају прихватљиве у појединим дијеловима свијета.

– Живимо у времену и свету који се као на убрзаној филмској траци пред нашим очима мења. Миленијумске вредности човечанства су доведене у питање. Од родитељства, мајке, оца, мушко, женско, породице. Готово све је под знаком питања – рекао је Вукелић.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин рекао је да Србе неки највише воле да слушају кад пјевају тужне пјесме или пребројавају мртве, али не воле да чују да су Срби ту и да су јаки, као никад прије.

Манифестација Свесрпски сабор „Крушедолска звона 2022“ посвећена је свим Србима који су погинули или нестали током 20. вијека.

Ова манифестација је 16. по реду, а увјек се одржава у, и испред древног манастира Крушедол у истоименом насељу.

Организатори манифестације су Удружење Срба из Хрватске заједно са Асоцијацијом избјегличких и других удружења Срба из Хрватске, Завичајним клубом „Славонија“ из Инђије и Епархијом сремском.

Живописни манастир Крушедол вјековима је био и остао мјесто духовне саборности српског народа.

Манастир Крушедол изграђен је у 16. вијеку и посвећен Благовијестима Пресвете Богородице. Представља и маузолеј у ком почивају мошти многих српских великана.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар