У Чикагу одржано јубиларно 20. Крајишко прело

Дведесет година од оснивања Удружења Крајишника „Прело“ у Чикагу обиљежен је у суботу 21. маја 2022. године на такође јубиланром 20. Крајишком прелу. У сали Манастира Нова Грачаница одржан је цјеловечерњи програм у којем су доминирале крајишке пјесме, игре и обичаји, а била је то и прилика за подсјећање на знамените земљаке, овога пута из Далмације.

О оснивању и раду Удружења Крајишких Срба Прело говорио је његов потпредсједник Милан Бјелановић који је и сам 2002. године био један од иницијатора оснивања тога удружења.

-Склањајући се од ратова и његових послиједица 90-тих година прошлог вијека значајан број Срба је свој нови почетак тражио у овом дјелу Америке. Често препуштени сами себи и без ослонца на било кога. Принуђени да се држимо на окупу формирање организације се скоро само наметнуло. Назив „прело“ је препознатљив у нашој крајишкој популацији. Временом су нам се придруживали Крајишници раније досељени друге или треће генерације, али и бројни други Срби без обзира на поријекло. Циљеве које смо тада поставили у великом дијелу смо и спровели у ове двије деценије. Међу њима су очување културе, традиције, обичаја, језика и говора Срба са подручја Баније, Кордуна, Лике, Далмације, Славоније, Барање и западно-крајишких општина Републике Српске и БиХ, подсјетио је Бјелановић. Он је нагласио да у припреми и организацији тих активности учествује више од 70 чланова и симпатизера и да су сва средства из тога рада намјењена за хуманитарне сврхе.

Дводеценијски историјат овог једног од најмлађих српских удружења у Чикагу представио је Перица Кутлић, бивши вишегодишњи предсједник чикашког „Прела“. Поред више забавних манифестација које се одржавају током године, он је подсјетио да се сваке прве недјеље августа Крајишници и њихови пријатељи са тугом сјећају свих страдалих Срба у ратовима 90-тих, и том приликом се парастосом обиљежавају и годишњице из Другог свјетског рата.

Кутлић је представио хуманитарни рад овог удружења које је у двије деценије око 300 хиљада долара додјелило за помоћи код земљотреса и других елементарних непогода, болеснима, инвалидима, сиромашнима, повратницима, талентованој дјеци и другима. Значајно је учешће у обнови порушених и оштећених српских храмова и манастира у Хрватској, БиХ и другде, као и помоћ у издавачкој дјелатности на тему Крајине и њених знаменитих Срба.

Подршку у активностима Удружења крајишких Срба у Чикагу на 20. крајишком прелу пружили су Генерални конзул Републике Србије Дамјан Јовић, игуман Манастира Нова Грачаница Серафим Балтић и предсједник Српске народне одбране у Америци Драган Вујошевић.

У програму који је носио називом „Пјесмом кроз Крајину“ учествовале су пјевачке групе Звуци Крајине, Женска пјевачка група Банија, фолклорни ансамбли Око Соколово и Опленац – сви из Чикага.Они су извели пјесме из свих крајишких регија, и игре са Кордуна. Тематском изложбом представљени су знаменити Срби Далмације аутора Милорада С. Кураице из Суботице, а били су представљени стари занати и ручни радови.

                                                                                                С. Данчуо

Нема коментара

Напишите коментар