Одржано једанаесто Банијско вече у Београду

Завичајно удружење Банијаца, потомака и пријатеља Баније, у петак 11. маја у ресторану „Belwооd“ на Кошутњаку сабрало је око 400 земљака на једанаестој Банијској вечери.

На почетку се обратила предсједница новооснованог Културно- умјетничког друштва „Банија“ и водитељка програма, Мира Јанузовић, која је поздравила присутне госте, а вече је у име Организационог одбора „Завичајног удружења Банијаца“ отворио предсједник Мирослав Ковјанић.

Пожеливши земљацима добро дружење као и да заједно наставе досадашњи континуитет рада од 11 година, колико постоји Удружење, које за циљ има да се традиција, култура и обичаји Баније, њиховог завичаја, његују и не забораве.

„Улазимо у другу деценију рада, ове године добили смо и дуго очекиване просторије за Удружење. Након дугогодишњег постојања мушке и женске пјевачке групе, основана је и фpлклорна секција у оквиру Удружења. Циљ и задатак секције је да његује, учи, пренесе на млађе генерације наше обичаје и културу, као и да промовише наше традиционалне игре, дрмеш, полку и Банијско коло. Осим Банијаца, у секцију су добродошли пријатељи Баније, остали Крајишници и сви други који желе да дају свој допринос“, рекао је Ковјанић нагласивши да у наредном периоду планирају и друге активности.

„Спортска манифестација „Куп Баније“ биће ове године у јуну поново организована. Затим у нашем новом простору имамо у плану покренути активности хеклања, израде ручних радова наших вриједних Банијки које желе да младима пренесу ове традиционалне знаности. Поново ћемо организовати манифестацију „Банијско плетено коло“, истакао је Ковјанић додајући да им је жеља била да се окупе културно – умјетничка друштва, пјевачке групе, хорови са подручја Баније и из Србије који његују културу банијске народне изворне игре и пјесме. Осим КУД-ова из Србије на овој манифестацији учествовали су прошле године и гости из Јабуковца, Петриње и Сиска.

Земљаке је поздравио и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије и народни посланик Миодраг Линта који је подсјетио на тешку историју Срба са Баније и осталих Крајишника.

„Вјековима су ратовали на европским ратиштима за туђе интересе. Вјековима су били под притиском католичке цркве. Доживјели су тежак геноцид у Другом свјетском рату, брутално етничко чишћење деведестих година, али се никада нису одрекли своје слободе и свог идентитета“, навео је Линта. Oн је посебно поздравио младе који су дошли на овај скуп у великом броју што је, према његовим ријечима, гаранцијa да неће заборавити своје поријекло и да никад неће одустати од борбе за своја права.

О аутентичности Удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније за „Српско коло“ говорио је Миле Паспаљ који је својевремено био предсједник Скупштине Рeпублике Српске Крајине.

„Ово Удружење, чији сам и члан окупља нас Банијце већ десетак година дајући нам нову наду, враћајући нас на неки начин у завичај одакле носимо дивне успомене. Заједнички покушавамо да потиснемо тугу, а у души осјећамо своју Банију“, рекао је Паспаљ подсјетивши да је ова година веома значајна за Банијце јер се навршава 100 година од завршетка Првог свјетског рата у чему су Банијци дали значајан допринос.

„Банијци су увијек били на страни браће Срба. 1780 солунских добровољаца са Баније учествовало је у пробоју Солунског фронта. О Другом свјетском рату и антифашизму и да не говоримо“, закључио је Паспаљ који је написао књигу о издаји Крајишког народа деведесетих под називом „Разоткривање истине“, а ускоро треба да изађе и други дио исте књиге са поднасловом „Како је крушка надживјела лозу“.

Дружењу су присуствовали и гости из сродних пријатељских удружења, попут Удружења Банијаца из Новог Сада, Суботице, из Удружења Славонија у срцу, Завичајног клуба Кордунаша из Београда, Завичајног удружења Крајишника Никола Тесла из Пландишта, као и Удружења Ново огњиште из Барајева.

У званичном дијелу програма наступиле су женска и мушка пјевачка група „Банија“ у извођењу изворних банијских пјесама.

У наставку вечери госте је забављао бенд „Момо и Додир“ уз добре крајишке пјесме. Играло се у паровима, а нису изостали Дрмеш и Ужичко народно коло.

Захваљујући вриједним наградама спонзора вечери, организована је богата томбола.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар