АКТУЕЛНО:

Удружењe Госпићана „Никола Тесла“ у Београду  прославило Славу Свети Ђорђe

Удружење Госпићана „Никола Тесла“ у Београду прославило је 6. маја Славу Удружења–Ђурђевдан у храму Св. оца Николаја у Борчи. Одабир ове славе није био случајан јер је Свети Георгије био и крсна слава најчувенијег Србина из Лике, чије име носи ово завичајно удружење.

Славски обред, сечење колача, паљење славске свијеће – свету литургију служио је протојереј Славко Стевановић, последњи парох у цркви Светог Великомученика  Георгија у Госпићу. Kума Славе Меланија Судар са члановима Удружења припремила је Славу и активно учествовала у самом церемонијалу  организације славља.

 

ПРОТА СЛАВКО: ОБНОВИТИ ХРАМ У ГОСПИЋУ


У надахнутој славској бесједи, протојереј Славко Стевановић осврнуо се на живот српског народа у Госпићкој парохији од насељавања до данашњих дана, с надом да ће се обновити Храм Св. Георгија у Госпићу, који датира из 1785. године.

Храм је порушен 1941. године, обновљен 1964.године и поново порушен  у грађанском рату у Хрватској 1991. године.

У свечаној сали парохијског дома настављено је дружење присутних уз богату трпезу и емотивна сјећања на културну традицију наших коријена.

 

МИЛЕ РАЈЧЕВИЋ: ЧУВАМО ТРАДИЦИЈУ КОЈУ ПАМТИМО  


Некадашњи учитељ Миле Рајчевић је поздрављајући куму славе и протојереја Славка Стевановића подсјетио на предратне дане у коме госпићки Срби нису баш имали навику да често иду у цркву.

– Хрвати су нашу цркву срушили под изговором да је у њој било оружја што је најобичнија лаж. Њихов циљ је био да затру све трагове православља – рекао је Рајчевић који се захвалио предсједнику Славку Прошићу на бројним активностима по коме је ово Удружење постало препознатљиво.

– Наши преци су у наш завичај пренијели своје коријене из старе Србије од Високих Дечана преко Црне Горе, Босне и Херцеговине. Без обзира гдје су живјели традиције се никад нису одрицали. Зато традицију коју памтимо данас чувамо  у Борчи –  рекао је Рајчевић и закључио да је завичајно дружење заиста посебан вид терапије која кријепи људски дух.

 

МЕЛАНИЈА СУДАР: КУМСТВО ЈЕ ВЕЛИКА ОДГОВОРНОСТ 


Кума овогодишње славе Меланија Судар није крила узбуђење због части, али и велике одговорности.

– Ово је била и велика жеља мог оца Мишe Судара који је један од оснивача овог удружења. Обзиром да сам се први пут нашла у таквој улози, заиста сам имала трему да ли ће гости отићи задовољни – искрено прича Меланија и не крије да је и њој као и свим осталим члановима жеља да се Удружење подмлади.

– Најсигурнији начин је да  старији чланови удружења анимирају своју дјецу да се прикључе – сматра Меланија која са поносом истиче да је имала срећу да јој љубав према завичају усаде родитељи.

– Моја је обавеза да наставим тим путем и трудим се да одржим завичајну традицију – рекла је Меланија и позвала све младе да се добро информишу својим коријенимаи поријеклу, јер је то дуг и према прецима и потомцима.

 

СЛАВКО ПРОШИЋ: ГОСПИЋАНИ, ПРИДРУЖИТЕ НАМ СЕ!


Предсједник Удружења Славко Прошић поздравио је све окупљене и позвао да гдје год су у прилици да се одазову и учествују у некој од бројних активности.

– Очекује нас меморијални кошаркашки турнир у Апатину који је посвећен пострадалом Милану Маљковићу. oдржаће се ускоро и годишња скупштина Удружења, након чега ће бити одржан и меморијални турнир у боћању посвећен оснивачу Удружења Миши Судару. Период богат активностима подразумјева учешће на традиционалном Крушедолском сабору, као и апатинском Личком вишебоју.

Наредне године кума славе биће предсједница скупштине Удружења Биљана Ћалић.

Текст и фото: Миле Шапић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар