Промовисана књига генерала Винка Пандуревића „Нови хладни рат и Србија- геополитичка стварност Срба“

Књига „Нови хладни рат и Србија – геополитичка стварност Срба“, генерала Винка Пандуревића промисана је 5.јуна у Дому војске у Београду у издаваштву Представништва Републике Српске у Србији и издавачке куће“ Свет књиге“ из Београда.

Књига је настала као резултат континуираног научног и стручног праћења и анализирања међународних односа, основних поставки „новог свјетског поретка“, са посебним освртом на геополитичку транзицију од униполарног ка мултиполарном свету, утицај најмоћнијих држава у свијету на свјетске токове у цјелини.

У књизи су назначени индикатора новог хладног рата, а важно мјесто у књизи заузимају текстови који се баве геополитичком стварношћу Срба, положајем Србије, Републике Српске и српског народа у цјелини у контексту сучељавања САД и Русије на простору Балкана.

О књизи су , осим аутора, говорили су и професори др Радован Радиновић и др Миломир Степић, др Душан Пророковић и Млађен Цицовић.

Генерал у пензији, професор др Радован Радиновић, као један од рецензената књиге закључио је да књига отвара веома значајна питања с којима се свијет данас суочава истичући да данашњи хладни рат може врло лако да се претвори у прави, јер су стратегије одвраћања од глобалног сукоба у великој кризи.

Говорећи о аутору књиге, кога је Радиновић назвао официром витезом који је био и старјешина Војске Републике Српске и борац, а данас је као интелектуалац описао како је створена Српска и шта треба учинити да би она опстала.

Радиновић се посебно осврнуо на поглавље Пандуревићеве књиге у коме говори о Сребреници. „Сребреница никада није била стварно демилитаризована. Становништво није иселила Војска Републике Српске, већ је то учињено по вољи УН и самих житеља. У Поточарима је могло бити стријељано мање од 3.000 људи. То није геноцид, већ велики злочин. Нема доказа да је то неко планирао, а ако нема наређења, нема геноцида. Наша дужност је да то негирамо док год се не докаже права истина“, рекао је Радиновић.

Говорећи о књизи, професор др Миломир Степић као један од најбољих познавалаца геополитике Балкана и српских земаља,  рекао је да Пандуревић с правом не одваја Србију од Републике Српске и указује да су њихове специјалне и паралелне везе веома важне и да не смију остати само слово на папиру, већ се морају развијати .

Степић је појаснио став аутора да Запад више није оно што је био, те да је његова превласт доведена у питање, али да је Америка и даље изразито доминантна свијетска сила у свијету који се мијења у правцу опоравка Русије и узлета Кине.

Стручњак у области међународних односа, дипломатије и безбедности проф. др Душан Пророковић истакао је препоруку коју у књизи даје Пандуревић, а то је „да се руководимо националним интересима, а да ћемо спознати шта то значи када прекинемо са безалтернативном политиком коју данас водимо“, цитирао је Пророковић.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић обратио се у име издавача изразивши задовољство због учешћа у пројекту.

„Овај пројекат реализован је из два разлога – вриједности и стручног нивоа садржаја књиге али и због компетенције аутора, бившег високорангираног официра Републике Српске. Ова књига представља ауторски и издавачки подухват. Скоро на свакој страници можемо видјети колико је све блиско и ономе што смо и сами доживјели и ономе што смо само слутили, а што нам је аутор зрелом анализом појаснио“, истакао је Цицовић.

Цицовић је указао и на особен геополитички положај региона.

„На овом простору, за који је још Свети Сава рекао да је исток западу и запад истоку, ваљало би увијек имати у виду чињеницу да ниједан и интерес и ниједна снага није само локалног значаја и разумијевања, него је свака истовремено у сагласју или у несагласју, или баш у супротности са неким даљим и неупоредиво већим интересима и снагама“, закључио је Цицовић.

Генерал др Винко Пандуревић указао је на неке основне чиниоце који су били кључни приликом разраде основних теза његове девете књиге по реду, која у свом под наслову носи назив геополитичка стварност Срба, јер се све анализе о којима је ријеч у књизи доводе у непосредну везу са међународним положајем Републике Србије, Републике Српске и српског народа и српских земаља у цјелини и са њиховим геополитичким положајем и са прогнозама даљег јачања или слабљења тога положаја.

„У вези са реченим у књизи је дат осврт и на најновију српску историју кроз призму рада Хашког трибунала, као важне геополитичке карике, „престонице међународне правде“, чију правичност су осјетили многи грађани Србије и Српске, а неки су тамо оставили и своје животе. Поента књиге се односи на превладавање хладноратовских односа у свијету и то успоставом новог поретка свијета као демократске заједнице сувјерених држава, и то уз много више сарадње у међународној заједници, прије свега кроз све институте и механизме ОУН и СБ, те поштовање међународног права. Можда је ово само још једна илузија, али вријеме ће показати. То одлично знамо на питању КиМ“, рекао је Пандуревић.

Приликом анализе међународних односа и геополитичких прилика у свијету, Пандуревић је навео да је био свјестан незаобилазне чињенице, а то је „Стратегија националне безбедности САД у којој се потенцира војна моћ САД, која тежи остати доминантна у свијету, одвраћати и застрашивати друге, а САД бити способне да у свакој врсти сукоба побједе“.

Пандуревић је закључио да је доминација САД пред великим изазовом, због јачања РФ, Кине и других регионалних сила у свијету.

„Иако се свијет све више обликује као мултиполаран, и даље ће у дужем временском периоду главну ријеч водити и међусобно се надметати двије стране. На једној страни су Русија, Иран уз тиху подршку Кине и делимично Турска. Тo је мулитполарни блок, Евроазијски блок. С друге стране имамо САД и њихове посреднике – НАТО земље, Израел и Саудијска Арабија, они представљају глобалистичку страну, снагу униполарности. Зато Србија и поред снажних притисака да се приволи НАТО пакту, треба да оснажи своју војну неутралност на такав начин да она постане уставна категорија, да буде препозната и прихваћена од других држава“, подвукао је Пандуревић додајући да евроинтеграције Србије морају бити усклађене са напорима очувања интегритета и суверенитета државе и са одговарајућим решењима статуса КиМ и одлучном одбраном дејтонске позиције Републике Српске.

„Очекујем да ће ова књига пружити бар мали допринос бољем разумјевању међународних односа и допринјети успјешном позиционирању Србије у региону, Европи и у свијету. Нека и нама Србија, РС и наши витални национални интереси буду на првом мјесту, и не стидимо се да те интересе и права народа и грађана заштитимо и одбранимо свим средствима. Историја нас је научила да се држава не добија молбама и не брани апелима“, поручио је Пандуревић.

O аутору:

Др Винко Пандуревић, генерал у пензији, био је професионални официр Југословенске народне армије, Војске Југославије и Војске Републике Српске. Професионалну војну службу је започео у Словенији. Ратни вихор који је кренуо од Словеније, у коме се распала држава којој се заклео, носио је и њега од Словеније преко Хрватске, тачније Западне Славоније, Дубровачког залеђа, затим Босне и Херцеговине, па све до Србије.

Током ратне и миронодопске професионалне каријере завршио је највише војне школе укључујући и Школу националне одбране Војске Југославије и обављао је одговорне командантске дужности, као и оперативне и штапске дужности у Генералштабу Војске Републике Српске, укључујући и дужност Замјеника Начелника Генералштаба и дужност Савјетника Предсједника Републике Српске за одбрану и безбједност.

Поред школовања у војним школама, школовао се и на цивилним факултетима, гдје је стекао звања магистра и доктора социолошких наука. Поред низа стручних, научних и теоријских радова објављених у различитим теоријским часописима, објавио је више књига из области социологије војске, стратегије националне безбједности и одбране, ратне вјештине и војне доктрине. Ово је његова девета књига.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар