Акција за изградњу конака у ливањском селу Губин oкупила земљаке у Ловачком дому у Бечмену

Два пута годишње, земљаци који су поријеклом из Губина, мјеста подно планине Динаре, имају обичај да се сакупљају – око првомајских празника и 29. августа на Празник Убрусa Господњег. Овoг пута окупили су се у суботу 28. априла у Ловачком дому у Бечмену, поред Београда, како би подржали изградњу конака у овом малом, у рату потпуно девастираном селу које припада општини Ливно, мада је ближе Грахову. Екипу Српског кола дочекао је Лука Иветић.

-Циљ нам је да направимо овај конак како би они чије су куће спаљене у рату и необновљене могли да долазе и преноће. Ово је наше седамнаесто окупљање које се увијек дешава последње суботе у априлу. Нису овдје само из Губина, ко год хоће да да прилог добро је дошао. Желимо да учинимо нешто за своје мјесто како би се и наши потомци ту окупљали, зближавали и помагали једни другима. Овдје је лијепо, али доље у Губину је право дружење, када нас се окупи од 500 до 700. Покушавамо тамо да се одржимо колико можемо, да обновимо куће, поправимо путеве јер тамо асфалта нема. Од 1941. године смо чекали асфалт и нисмо га дочекали. Хрвати нам посјекоше све шуме, а тамо су дивне шуме храста, букве, јеле, бора…Пробили су путеве кроз шуме и све посјекоше, прича нам Лука.

У ловачком дому у Бечмену неколике „ојкаче“ отпјевала су четворица Губињана, а међу њима и Зоран Петровић, редовни учесник „Крајишког откоса“ у Бусијама.

Редовни гост ових наших окупљања су пјевачи Баја Мали Книнџа и Лазо Пајчин који су имали свадбу, па их у Ловачком дому није било.

-У том крају тамо, ниједно село није активно као Губин. Вјероватно је то зато што немамо никаквог удружења, једноставно се договоримо и договорено извршимо. Не тражимо ни од ког ништа, једноставно понудимо могућност каже Лука додајући:

Овај момак који нас служи је Владимир Броћета, европски првак у кик-боксу 2017.године.

Будући конак моћи ће да послужи и свима који желе да виде љепоте овог села, прије свега прелијепо језеро на планини Шатор. За август ове године у Губин ће се ићи не само колима него и аутобосом. Цијена по особи биће 20 евра, а остаје се на три дана.

Главна „звијезда“ овог окупљања био је Огњен Андрић (19), млади гуслар кога су, док је као мали био болестан, гусле излијечиле.

-Имао сам болесно срце и показало се да звук гусала на мене дјелује умирујуће.

Чули смо више пјесама од којих је једна посвећена Радовану Караџићу.

Радована Караџића мајко мртва јеси/али ти нијеси сина твога сокола српског крила/већ гора и пуста планина/ а због чега у Хаг држе њега.

Огњена је са уздасима слушао легенда Динаре, старина Јово Калаба који се сјећа погрома који су Срби Губина и тог краја доживјели у вријеме Независне Државе Хрватске. Недавно је умрла Мара Јурић, рођена Лалић, која је као мала дјевојчица од осам година преживјела уз још двије жене бацање у јаму Равни Долац. Тада је само Лалића страдало 116, а у јами су завршили Бошковићи, Мајковићи, Ерцези…

Поп Миладин Вукомановић последњи је 5. августа 1995. године пред хрватском војском напустио ово село и епархију (Ливно, Грахово, Дрвар) у којој је служио од 1982. године.

-Ја сам иначе са Озрена, али ми је Губин други завичај. Одлазим тамо обавезно два пута годишње. Моја дјеца су одрасла тамо и увијек су пресрећни када тамо кренемо. Знам све једну кућу и сродио се с тим људима и они самном. Мени су ти људи на Алтини направили кућу. Послије 23. године могу рећи да ми ови људи много значе.

Иницијатор изградње конака Недељко Вуковљак Баћа замолио је да објавимо динарски девизни рачун на који може да се изврши уплата новца.

Д. Башовић

Динарски рачун:

Прималац: Вуковљак Недељко(Баћа)

Бр.рач. 205-9011006922893-32

Девизни прималац: Вуковљак Недељко

IBAN RS35205903102317772843

SWIFT-BIC KOBBRSBG

KOMERCIJALNA BANKA BEOGRAD SRBIJA

VALUTE EUR,USD,AUD,CAD,GB

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар