крајишко вече у Доњем Товарнику

Одржано крајишко вече у Доњем Товарнику (општина Пећинци)

„Удружење Крајишника западно од Дрине и Дунава, Општински одбор Пећинци“ одржало је своје прво „Крајишко вече“ 10. новембра у селу Доњи Товарник у Ловачком дому, општина Пећинци. На дружењу се окупило око 250 људи, припремао се ловачки паприкаш и веселило се уз крајишке народне пјесме.

Ово релативно младо Удружење, локалног карактера, прије годину и по дана издвојило се из Заједнице Срба из Хрватске и БиХ, гдје, како је објаснио њихов предсједник Рајко Јевић, није могло да оствари своје циљеве.

„Наш циљ постојања је да никад не заборавимо своје поријекло, огњиште, пјесму и традицију. Зато се окупљамо и дружимо, али ево први пут је то у овом периоду године, традиционално нам је дружење у Пећинцима за Часне вериге“ рекао је он.

Он је говорећи о области рада Удружења навео да покрећу иницијативу за бољи живот Крајишника на овом простору, гдје живи око 2 500 људи који су дошли из Крајине, што расељених, што прогнаних у ратном егзодусу.

„Радимо на укључивању младих у процесе локалне самоуправе кроз предприступне фондове Европске Уније. Општина Пећинци нас је подржала у овом пројекту, и веома смо јој захвални због тога. Некада смо овде били грађани другог реда, а данас уз подршку власти остварујемо сва своја права“, истакао је Рајко.Крајишнике је на скупу осим предсједника Удружења поздравио и начелник Општинске управе Пећинци,Жељко Трбовић који је цитирао ријечи патријарха Павла говорећи о избјеглицама „Хвала ти Боже што си нам оволико честитих Срба послао у Србију“, и поручио да ако је Србија чврсто језгро, као матица свих Срба, онда ће као таква, моћи помагати и свим Србима који живе у региону.

За „Српско коло“ он је нагласио да Општинска управа Пећинци разумије проблеме Крајишника који су населили ове крајеве.

„И сам сам дошао из тих крајева 1991.године. Лично сам се потрудио да се прате пројекти који су намјењени остваривању права избјеглица на нивоу општине. Успјели смо кроз изградњу монтажних кућа да обезбједимо један број породица. Слиједеће је да ће у Шимановцима општина Пећинци бесплатно дати један плац за изградњу зграде са 30 станова за избјеглице“, испричао је он.

Општина Пећинци броји око 20 хиљада становника, и нема проблем са запослењем, јер је индустрија веома развијена, како је објаснио Трбовић.

„Шездесетак фабрика постоји у Шимановцима које запошљавају око 5 хиљада људи, од тога чак велики број радника долази из Београда и Сурчина. Осим привреде, наша општина има још два правца развоја, пољопривреда и туризам. Обедска бара је прва у Европи по флори и фауни, има извориште топле воде и циљ нам је у будућности да покушамо да развијемо ту бањски комплекс“, закључио је он.

За музички дио програма били су задужени Бора Дрљача, Борислав Зорић – Личанин, Мирослав Мики Максимовић и Буба Јовичић.

Као специјални гости наступили су група „Крајишници са Фрушкe Горe“, који су својом крајишком народном музиком атмосферу довели до усијања. Ова група из Беочина, постоји 16 година и има снимљених 6 ЦД-ова, док је седми у припреми, навео је њихов представник Радослав Шпирић и додао да ће ускоро издати и књигу која ће приказати њихов пут који су прошли за претходних 15 година рада. Он није крио своје задовољство што је међу „својима“ објаснивши да сви чланови групе воле да долазе у ово мјесто, јер се таква енергија не среће свуда.

„Зато су нам овај крај и ови људи прирасли за срце“, истакао је Шпирић.

Дружењу је присуствовао и директор Покрајинског фонда за развој пољопривреде Александар Богдановић.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“375″ thumb_height=“250″ post_id=“13388″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1511271791037″]
Нема коментара

Напишите коментар