Одржано предавање проф. др Душана Иванића „Сава Мркаљ – филолог, патник, пјесник“

У четвртак, 16. новембра 2023. године у 12 часова, у Свечаној сали Матице српске проф. др Душан Иванић, професор емеритус са Филилошког факултета у Београду, одржао је предавање „Сава Мркаљ – филолог, патник, пјесник“.

Овај програм организован је у оквиру манифестације „Јесен Крајине у Матици српској“ коју је инцирао Крајишки одбор чији је професор Иванић председник.

На почетку су се многобројној публици поздравним речима обратили др Милан Мицић, генерални секретар Матице српске и госпођа Зорица Влајинић, председница Завичајног удружења „Сава Мркаљ“ које је било и суорганизатор овог догађаја.

Професор Душан Иванић говорио је о неколико аспеката живота и дела Саве Мркаља, нашег истакнутог научника и књижевника чија су достигнућа тек у последњим деценијама високо вреднована, иако то одавно заслужују.

Одржан научни скуп „Банија – српски народ, историја и култура“ (Видео)

Било је речи о Мркаљевој драгоценој активности на пољу филологије и реформе српскога језика и писма, о његовом трагичном животном путу испуњеном многим личним искушењима, те о Мркаљевом поетском опусу који је можда скроман по обиму, али упечатљив по снази свог израза.

У уметничком делу програма учествовао је Никола Раусављевић који је веома надахнуто прочитао неколико песама Саве Мркаља.

Матица Српска

Нема коментара

Напишите коментар