Савез крајишких удружења одржао свечано окупљање

Савез крајишких удружења одржао је 2. свечано окупљање чланова удружења и пријатеља 10.11.2023. године у ресорану “Кум“ у Футогу. Свечаности је присуствовало око 300 званица, а међу гостима су били представници Српске православне цркве, заменик градоначелника Игор Црнобарац, директор Управе за дијаспору и за сарадњу са Србима у региону Арно Гујон, саветник председника Републике Српске Немања Давидовић, начелник општине Гламоч Небојша Радивојша, представник Представништва Републике Српске у Србији Борислав Максимовић, представници општина из Војводине, представници сродних удружења и пријатељи.

Председница Савеза крајишких удружења Ранка Срдић Милић истакла је да Савез окупља 23 чланице из АП Војводине, а циљ им је да се та листа прошири. Године 2012. удружили су се у Савез крајишких удружења и тада су радили као координација. Након званичног регистровања Савеза 2016. године, наставили су заједничке активности и Савез има неколико манифестација које обележавају њихов рад: обележавање Дана и Крсне славе Републике Српске 9. јануар, косидба у Буковцу, обележавање страдања Срба у 13 западнокрајишких општина које се догодило 1995. године, манифестација културно-литерарног садржаја “Крајишници у ријечи и слици“ и прошле године су увели доделу награда трагично преминулом књижевнику Милану Ненадићу. Између тога баве се хуманитарним радом, одлазе на Косово три пута годишње, путују у Крајину где деле деци пакетиће за Нову годину али и индивидуално помажу када је то потребно.

Након што су свештеници Српске Православне цркве благословили скуп, присутнима је добродошлицу пожелела председница Савеза Крајишких удржења Ранка Срдић Милић:

  • Сабранили смо се овде да у симфонији духа и емоција покажемо једни другима поштовање, љубав и све оно што нас чини људима и Србима у пуном смислу ријечи. Сви се вечерас овде осећајте пријатно.

Заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац поздравио је све у име Градоначелника Новог Сада и своје лично име:

  • Велико ми је задовољство што сам вечерас овде са Крајишницима, пријатељима и суграђанима и што има прилику да вас поздравим. Град Нови Сад препознаје напоре које Савез крајишких удружења улаже на очување традиције, обичаја и културе српског народа. Оно што нас све овде спаја су српски језик, Ћирилица, вера, обичаји, традиција и наша славна историја и ја вас молим да наставите са организовањем Сајма завичаја у нашем граду и негујете сећање на страдање Срба у Крајини, истакао је Црнобарац.

 

Саветник за културу Представништва Републике Српске у Србији Борислав Максимовић обратио се свечаном скупу:

  • Желим да вас поздравим у име шефа Представништва Републике Српске у Србији Млађана Цицовића и у своје лично име. Ми смо вечерас дошли овде да искажемо подршку Савезу крајишких удружења у њиховом раду на очувању културе сећања и завичаја и развоју укупних односа између Републике Српске и Србије. Посебно смо им захвални за њихов допринос развоју Новог Сада и сматрамо да је њихов утицај видљив на сваком сегменту, као и развоју укупних односа између Републике Српске и Србије. Увек ћемо бити уз вас за све пројекте и ваше напоре у очувању културе, традиције и обичаја.

Саветник председника Републике Српске Милорада Додика, Немања Давидовић истакао је значај сабраности Срба:

  • Задовољство ми је што сам вечерас овде са вама. Председник Додик је спречен да присуствује вечерас, али и кад није ту, он је наша константна подршка о чему говори и окупљање у Бања Луци када је председник брзо и конкретно подржао активности Савеза крајишких удружења и Савеза завичаја из Републике Српске. Потврда тога је и низ инфраструктурних пројеката које ће институције Републике Српске подржати у западнокрајишким општинама и другим општинама у Федерацијма где живе наши сународници. Ми смо вечарас овде због будућности. Важно је што смо овако сабрани јер једино сабрани и постојани у свом ставу и вери можемо очувати наш идентитет, наше корене и оно одакле смо кренули. Република Српска са свима вама овде дели заједничку емоцију када су у питању крајеви из којих смо дошли, крајеви из којих смо ратним вихором протерани али и крајеви које сада непрестано подржавамо, у којима живимо и које волимо.

Директор Управе за дијаспору и за сарадњу са Србима у региону Арно Гујон истакао је значај подршке коју Република Србија пружа Србима из Крајине:

  • Упознао сам Србе на Косову и Метохији 2004. године, тада је било тешко, тада су многи Срби морали да напусте своја огњишта, домове, цркве и манастире. Никад нећу заборавити оно што сам тада видео. Али оно што хоћу да кажем је да су они говорили “Биће боље“ и рекли су да је страшније оно кроз шта су пролазили наши Срби из Хрватске, Босне и Херцеговине и Крајине. Ја и данас памтим оно што сам видео тада онда могу да замислим шта све ви памтите из тих времена и кроз шта сте пролазили. И зато ми је драго што сам са вама и зато гајим посебне емоције према нашим Крајишницима. Ја сам био у Босанском Петровцу, Грахову, Дрвару, у селима у Репубици Хрватској, на многим местима која су и данас пуста. Не могу да се не питам зашто су то урадили. Нема више никога, сиромашнији су без вас. Али оно што знам јесте да су Нови Сад, Војводина и Србија богатији са вама, вашом културом и обичајима. Хвала вам што сте ту на окупу да покажете бригу према свом завичају, према својој историји и прошлости. Редовно идем у Републику Српску и тамо обилазим места и села и нема ни једно место у Репубици Српској и Федерацији у које Република Србија није уложила. То је велика ствар јер Србија брине о свим Србима где год они живе.

У културно-уметничком делу програма учествовали су здрвичар Драгиша Симић, сестре Јана и Елена Црномарковић, гуслар Витомир Вулин, брат и сестра Вања и Ђорђе Туропољац и група “Дућа и млади другари“.

У забавном делу програма, госте је забављала крајишка група “Синови Мањаче“.

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                                            Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар