АКТУЕЛНО:

Одржано „Романијско вече“ у Београду – СРБИ ЈЕДИНСТВЕНИ СА ОБЈЕ СТРАНЕ ДРИНЕ

У петак је у Београду у организацији Удружења „Романија“ одржано завичајно дружење „Романијско вече“ на коме се окупило око 370 људи поријеклом из Сокоца, Рогатице, са Хан Пијеска, Пала и шире Сарајевско-романијске регије, који његују традицију и обичаје свог родног краја.

Овај догађај увеличали су начелник општине Хан Пијесак Слободан Ђурић, општине Пале Бошко Југовић, општине Источни Стари Град Бојо Гашановић, предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић, представници општине Рогатица, затим шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, посланик у Народној скупштини Републике Српске Страхиња Башевић, пензионисани генерал Војске Републике Српске Светозар Андрић и неколико директора установа, удружења и организација са подручја Сарајевско-романијског.

Предсједник Удружења „Романија“ Винко Пандуревић новинарима је истакао да је за њега велико задовољство што се навршавају двије година рада и постојања обновљеног Удружења, као и друго „Романијско вече“ у Београду.

  • Окупили смо чланове Удружења „Романија“ који живе у Београду и Србији, али и велики број наших људи и суграђана из завичаја из четири и више општина Сарајевско-романијске регије. Када смо почињали са свим овим, мислили смо да ће то бити ограниченог времена трајања, али на нашу велику срећу, а на жалост оних који су очекивали да нећемо успети, успели смо. Ми смо у овој години спровели неколико важних акција, пре свега на прикупљању донаторских средстава за набавку медицинске опреме и материјала за Домове здравља. За Рогатицу смо успели обезбедити нов ултразвучни апарат, а за Домове здравља на Хан Пијеску и Сокоцу нове ЕКГ апарате и одређени санитетски материјал. Све је то реализовано захваљујући нашим добротворима, донаторима, Србима са Романије који живе у Београду, а који имају успешан бизнис. Међутим, да није њиховог осећаја и срца романијске припадности, вероватно би тај новац завршио на неком другом месту. Искористио бих прилику и захвалио се пре свега њима, а затим људима који живе у нашем завичају, те поготово онима који су дошли да увеличају ово вече. Наставићемо са оваквом праксом и у складу са нашим програмским циљевима и задацима, како би у наредној години остварили сличне резултате. Успели смо и на културном плану да урадимо нешто, да се глумци из Београда нађу на простору Пала, Рогатице и Сокоца и изведу представе, пре свега за децу – констатовао је Пандуревић.

Присутнима се обратио и потпредсједник Удружења Обрад Галавић и један од најзаслужнијих за одржавање овог догађаја, који је такође истакао да га веома радује што се и ове године одржава „Романијско вече“, те очекује да ће тако бити и у годинама које долазе.

Овом догађају присуствовао је координатор Удружења „Романија“ за Републику Српску Милан Јоловић, који је подсјетио да се на овим и сличним скуповима прикупљају средства за помоћ општинама Сарајевско-романијске регије.

  • Имамо доста успјешних, утицајних, економски и привредно способних Романијаца у Београду, који радо помажу свом родном завичају – нагласио је Јоловић.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић казао је да свако окупљање српског народа који је стицајем разних историјских околности дошао да трајно живи у Србији, или привремено на рад или школовање, представља изнова прилику да се пошаље порука да нема важнијег посла од оног да се чува веза са завичајем.

  • Треба настојати да тај завичај промовишемо и афирмишемо у срединама гдје смо дошли, те да истовремено дајемо пуни допринос развоју средина овдје у нашој Србији гдје смо се опредијелили да трајно живимо. Сви програми завичајних удружења за нас у Представништву су дио нашег укупног програма, који је у функцији очувања наше културе, традиције, обичаја, српског јелика и ћирилице. Поред тога, сваки пут на овим окупљањима шаљемо и поруку да је изузетно важно у овом тренутку, када нам Србији отимају Косово, када Републици Српској отимају надлежности и намећу друге естетске, културне, политичке, па и породичне вриједности, да будемо јединствени заједно. Само на тај начин, можемо одговорити на све изазове и искушења пред којима се налази наш народ, Србија и Република Српска – нагласио је Цицовић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић навео је да је циљ да се политички окупи српско тијело са обје стране ријеке Дрине око српског националног питања, које представља опстанак српског народа Републике Српске, Србије, Сарајевско-романијске регије, па и Пала, чији је он представник.

  • То су нераскидиве везе, гдје Дрина нема ниједан разлог да раздваја ове двије земље, него да их спаја око животних питања. Људи коју су окупљени овдје су прије свега, еминентни, познати, чувени из разних области, од академских грађана, преко војних, политичких, економских и свих других струка, а који имају много тога да нам кажу. Имао сам прилику да упознам много квалитетних људи, који су одавно на просторима Србије основали своје фирме. Они потичу из познатих романијских породица. Сигуран сам да док постоји српски народ, постојаће и „Романијско вече“ – увјерио је Југовић.

На свечаности је приказана народна ношња Сарајевско-романијске регије која је ношена пред почетак Првог свјетског рата до педесетих година, у организацији љекара Марка Радовића поријеклом из Сокоца, а који је аутор књиге „Народна ношња, игре и пјесме са Гласинца“.

Организован је и музички, забавни и културно-умјетнички програм у ресторану „Интер Холивуд“ на Новом Београду.

Пјесник са Пала Саша Николић, посебно је за ову прилику написао пјесму, симболичног назива „Срби од Романије“, коју је лично изрецитовао окупљеним гостима.

Овом догађају су присуствовали и умјетница-глумица Ивана Жигон, народни гуслар Саша Лакетић, Културно-умјетничко друштво „Завичај“ из Сокоца, Културно-умјетничко друштво „Ћирило и Методије“ из Бусије и чланице из Удружења грађана „Аурора“ Соколац.

Сви присутни имали су прилику да уживају уз предивне звуке „Сплендид бенда“ и вокалног солисте Зорана Стојановића.

Извор: Инфо Центар Соколац

Нема коментара

Напишите коментар