Око 600 крајишких Срба окупило се на прелу у Чикагу

Културно-забавна манифестација под називом „Крајишници ђе ћемо на прело“ окупила је у Чикагу око 600 крајишких Срба из САД и Канаде.

Ова културно-забавна манифестација одржана је синоћ у Чикагу 21. пут за редом у организацији Удружења крајишких Срба „Прело“.

Светозар Данчуо из Удружења „Прело“ из Чикага потврдио је Срни да се окупио велики број Крајишника из Америке и Канаде, чиме су послали поруку да не заборављају завичај.

– Током прела у Чикагу срповедена је веома успјешна акција прикупљања новца за изградњу цркве посвећене јасновачким новомученицима у мјесту Међувође у Поткозарје. У великој мјери учествовали су и потомци пострадалих у усташким логорима – додао је Данчуо.

Генерални конзул Србије у Чикагу Дамјан Јовић у обраћању у препуној сали манастира Нова Грачаница истакао је да се веза дијаспоре и матице Србије учвршћује, о чему свједочи и директна авионска линија из Чикага до Београда.

Епископ новограчаничко-средњозападноамерички Лонгин рекао је да Удружење „Прело“ чува традицију, обичаје и културу српског народа у Чикагу.

У богатом културно-забавном програму наступили су бројни умјетници, међу којима и фолклорне групе „Опленац“ и „Свилен конац“.

Постављена је и изложба са биографијама знаменитих Срба са Кордуна чији је аутор Светозар Данчуо.

Према његовим ријечима, посебно мјесто у оквиру изложбе заузима Сава Мркаљ, реформатор српске ћирилице и језика, пјесник, монах и учитељ.

– Ту су и Милан Вујаклија, аутор чувеног ријечника страних ријечи и израза, Владимир Матијевић, оснивач друштва „Привредник“ које је заслужно за школовање више од 40.000 сиромашне српске дјеце у првој половини 20. вијека, свети свештеномученик Бранко Вељунски, фудбалер Горан Буњевчевић, али и оперска пјевачица Мирјана Данчуо – додао је Данчуо.

Удружење крајишких Срба „Прело“ из Чикага, иако једно од најмлађих српских организација у Америци, по активностима је међу водећим на ширем подручју Чикага.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар