Ослобођење Бањалуке 1918. године – један од три најважнија историјска догађаја

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је данас да је ослобођење Бањалуке 21. новембра 1918. године – један од три најважнија догађаја у српској историји са ове стране Дрине, јер је након 400 и више година ропства под Турском и Аустроугарском Бањалука ослобођена.

Милуновић је у обраћању на обиљежавању Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године рекао да је други важан догађај у историји Срба са ове стране Дрине 9. мај, Дан побједе над фашизмом, када се српски народ са ових простора простора настојао побити, протјерати и покрстити.

„Трећи важан датум за Србе овдје је 9. јануар – Дан Републике Српске која је једини оквир који нам може обезбиједити на овим просторима слободу, самосталност и равноправност са другима“, истакао је Милуновић.

Милуновић је подсјетио да је у Првом свјетском рату побиједила Српска војска која је, иако је била поражена и отписана након голготе на албанским планинама, поново васкрснула у Грчкој, на Солунском фронту, гдје је била организована у шест дивизија са 140.000 бораца, од којих је 25.000 у једној дивизији било са ових простора.

„Наши преци и дједови у великим и славним биткама побиједили су и за само 45 дана прешли 500 километара и 1. новембра 1918. године ослободили Београд, а 21. новембра на Аранђеловдан 1918. године ослободили су Бањалуку“, рекао је Милуновић.

Служењем парастоса у бањалучком Храму Христа Спаситеља погинулим српским борцима у Првом свјетскјом рату, полагањем вијенаца на споменик бану Светиславу – Тиси Милосављевићу и свечаним дефилеом улицама Бањалуке „Марш слободе српске војске“ данас је обиљежен улазак српске војске у Бањалуку 1918. године.

Српска војска је након пробоја Солунског фронта 15. септембра 1918. године за само 45 дана прешла више од 500 километара и 1. новембра ослободила Београд и цијелу Србију, а 21. новембра, на Аранђеловдан, свечано ушла у Бањалуку.

У Првом свјетском рату погинуло је 1.300.000 Срба, односно 28 одсто српске популације, међу којима 53 одсто мушкараца од 25 до 45 година.

Текст преузет са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар