Основношколци се упознали са матичном државом

Заједничко веће општина у новембру је финансирало излете у Србију за све ученике основних школа са наставом на српском језику и ћириличном писму.

Укупно 1.450 ученика из Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније путовало је током читавог новембра на једнодневне излете у Републику Србију. Почетком месеца ученици виших разреда основних школа у којима се настава одвија по А моделу, односно на српском језику и ћириличном писму, са подручја деловања Заједничког већа општина (ЗВО) имали су прилику да посете срце Шумадије. Поред туристичког, овај једнодневни излет био је и образовно-културног карактера, а ученици су имали јединствену прилику да се упознају са историјом Орашца и Карађорђевог града – Тополе.

Обилазак је обухватао и пећину Рисовачу и брдо Опленац заједно са Црквом светог Ђорђа. Такође, крајем истог месеца, ученици нижих разреда основних школа посетили су Београд. Поред културних знаменитости са којима су се упознали у главном граду Републике Србије, деца су имала прилику да посете храм Светог Саве и манастир Раковицу. Свим основношколцима обезбеђен је ручак, а целокупан програм финансирао је ЗВО.

– Како наши ученици у склопу редовне наставе и националне групе предмета обрађују садржаје из националне историје, географије, музичког, ликовног и наравно српског језика, сматрали смо да је веома важно да кренемо са екскурзијама на којима ће се ученици упознавати управо са тим и таквим садржајима. Ученици од петог до осмог разреда упознали су се са једним делом српске историје, то је пре свега Карађорђе Петровић, Топола, догађаји везани за Први српски устанак, Карађорђевиће, Опленац, као и географски појмови и места. Циљ је да ученици и на терену упознају одређене садржаје где су им помогли водичи који су изворним српским језиком причали о догађајима из српске историје и локалитетима. Када им наставници на настави буду тумачили лекције које ће обухватити и садржаје које су видели, свакако да ће ученицима бити много јасније и помоћи ће им. Ученици од првог до четвртог разреда кренули су такође од престонице, где су се упознали са самим Београдом и верским садржајима којима се баве у редовној настави, у складу са њховим узрастом и доби– каже председница Одбора за образовање ЗВО-а Милица Стојановић.

У ЗВО-у наводе како и у будућности планирају да наставе са оваквим и сличним активностима која за циљ имају лакше савладавање и усвајање садржаја националне групе предмета. За следећу годину планирана је тродневна екскурзија ученика осмих разреда на Тару, где би ЗВО једним делом сносио трошкове екскурзије. Такође, у плану је једнодневни излет у Јасеновац за ученике осмих разреда, али ако буде довољно средстава, Јасеновац ће посетити и ученици осталих разреда основних школа. ЗВО у својим редовним активностима помаже једним делом и одласке ученика у школу у природи која се одржава у Републици Хрватској, као и завршну екскурзију ученика осмих разреда у Србији.

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар