Освештано спомен-обиљежје за 10 погинулих српских бораца

Спомен-обиљежје за 10 погинулих бораца Војске Републике Српске на мјесном гробљу у Трговишту код Новог Града данас је освештао парох свођански Зоран Благојевић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Нови Град Немања Старчевић рекао је да је раније спомен-плоча у овом мјесту била постављена на капели, а сада је направљено достојно спомен-обиљежје за погинуле српске јунаке.

„У свим мјесним заједницама су подигнута спомен-обиљежја или спомен-плоче. Имамо неколико захтјева из насељених мјеста за постављање обиљежја што ће бити урађено у наредном периоду“, рекао је он.

Старчевић каже да ће у наредном периоду бити изграђено спомен-обиљежје за 70 погинулих бораца и цивилних жртава рата, страдалих на Сувој међи.

„Спомен-обиљежје ће бити код храма у Блатни. Борачка организација ће изградити обиљежје за страдале на лијевој обали Сане гдје је Новоградска бригада у минулом рату држала положаје“, рекао је он и додао да ће обиљежје бити у Блатни пошто сада ова територија припада Федерацији БиХ.

Према његовим ријечима, у току је припрема документације за спомен-обиљежје у Пољавницама за 32 погинула бораца Војске Републике Српске.

У Пољавницама је, такође, постављена спомен-плоча на капели на мјесном гробљу.

Начелник општине Мирослав Дрљача рекао је да је одбрана Републике Српске плаћена великим бројем жртава из ове локалне заједнице и зато постоји потреба да се спомен-обиљежјима овјековјече српски јунаци који су извојевали слободу.

„То је значајно за породице, али и за све нас, посебно млађе генерације као подсјећање на тешка времена и жртве које су пале за слободу“, рекао је Дрљача.

У минулом рату погинуло је 338 бораца Војске Републике Српске из Новог Града.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар