ОТИМАЊЕ КОСОВА ЈЕ САМО ПОЧЕТАК: Ако би пала линија одбране Приштина – Бањалука, Србија би се распала као кула од карата

Само наивни могу да мисле да ће Србија проблем Космета решити тиме што ће дићи руке од своје покрајине и дати косовским Албанцима све што желе, упозорава историчар Драгољуб Анђелковић.

Уколико би се то десило, уверен је Анђелковић, криза ће се даље прелити на југ централне Србије, на Рашку област, на Војводину.

“Ми имамо линију одбране и морамо да је држимо јер ће се криза сутра померити ван те линије и бићемо мање способни да се бранимо”, каже историчар у емисији Свет са Спутњиком, уз поруку да би евентуални „трули компромис“ око Космета довео до тога да се Србија распадне као кула од карата.

Линија одбране Србије

Анђелковић напомиње да не треба улазити у сукобе, али да ако Србија попусти, она призива сукобе и охрабрује све оне који мисле да могу да јој узму шта год пожеле да иду даље и даље, од председника владе у Приштини Аљбина Куртија до његових ментора.

„Зато је битно да овде подвучемо линију и да одговоримо на сваку провокацију“, каже наш саговорник.

Линија одбране Србије је Приштина – Бањалука, прецизира Небојша Човић, бивши вицепремијер и некадашњи шеф Координационог центра за КиМ, уз оцену да би отимање Косова било почетак “парања коначне блузе”.

У таквој ситуацији, по његовом мишљењу, Србији остаје да економски јача, да сређује своје државне структуре, укључујући безбедносне, да буде максимално стрпљива и ради на јединству кад су проблеми везани за КиМ, водећи рачуна да на све провокације одговара паметно.

„И наравно, да чува свој народ ван територије Србије, иако кад кажемо да су Срби угрожени обично нам се приписује или да смо екстремни националисти, или да смо параноични заробљеници историје и митова“, примећује Човић.

Који су адути Србије

Адут Србије у даљем решавању косовског питања је, истиче Анђелковић, да на локалном нивоу пре свега инсистира на договореном.

„Албанци нам можда и чине услугу тиме што не поштују Бриселски споразум. Били бисмо под драстично већим притиском јер би њихови ментори ишли даље. То што они не реализују свој део погодбе на неки начин релаксира притисак на нас. Али ово је ипак глобално питање и наш адут је глобална трансформација. Запад губи трку, то је неминовност. Неће САД пропасти, а ЕУ се распасти преко ноћи, али није то више та сила. И ако ми то схватимо ништа се неће десити. Треба само да рашчистимо да се не могу поновити бомбардовање и санкције и да чекамо. Не мислим да је замрзнути конфликт лоша ствар, боље то него одмрзнут вама на штету“, закључује Анђелковић.

rs.sputniknews.com, Тања Трикић/ИСКРА
Нема коментара

Напишите коментар