Откривен и освештан споменик погинулим Србима из Јежестице код Братунца

У селу Јежестица код Братунца 8.8. је у присуству више стотина грађана откривен и освештан новизграђени споменик настрадалим Србима из те мјесне заједнице у одбрамбено-отаџбинском рату и Другом свјетском рату.

Споменик су открили начелник општине Недељко Млађеновић и предсједник братуначке Борачке организације Зоран Гвозденовић.

Служен је парастос и прислужене свијеће за покој душа за 39 настрадалих мјештана у одбрамбено-отаџбинском рату, међу којима је осам жена, као и за 161 Србина, од којих само неколико војника из овог села, убијених и погинулих у Другом свјетском рату, чија су имена уклесана на овом споменику у знак сјећања и захвалности.

Млађеновић је рекао да је изградњу овог споменика покренуо Мјесни одбор Борачке организације Јежестица и да је након вишегодишњег застоја његова изградња завршена, захваљујући финансијској помоћи Владе Републике Српске и кабинета предсједника Српске, те општине и Борачке организације Братунца.

Он је истакао да ће се убудуће код овог споменика окупљати и одавати почаст настрадалим Србима из ове мјесне заједнице, те да је подизањем спомен-обиљежја показано да породице и друштво нису заборавиле српске жртве и да се цијени њихов несебични допринос и страдање за слободу и стварање властите државе.

Иванка Млађеновић је подсјетила да су њеном мужу Анђелку на данашњи дан муслимански војници из Сребреници одсјекли главу и возили је кроз Сребреницу свезану за аутомобил како би показали да су убили четника, као и да су јој убили дјевера Драгана и свекрву Савку.

Она каже да подизање споменика представља олакшање за породице јер сматрају да је тиме одужен дио дуга према жртвама и да њихова имена остају вјечито уклесана на споменику у знак захвалности и признања српског народа.

„Они су дали животе за слободу, али за те злочин нико није одговарао. Не очекујемо правду од правосуђа БиХ, али вјерујемо да ће злочинце стићи Божија правда“, истиче Иванка, чија је кћерка Анка имала само пет мјесеци када су јој муслимански војници убили оца и стрица пред очима њене баке, а затим и баку заклали.

Предсједник Борачке организације Зоран Гвозденовић рекао је да се чекало више од 10 година да се заврши изградња започетог споменика у Јежестици и захвалио Жељки Цвијановић и Милораду Додику, који су одобрили та средства док су били на дужностима предсједника Владе и предсједника Републике Српске.

Цвијеће уз споменик положили су начелници општина Братунац и Сребреница, делегације борачких и организација породица заробљених и несталих бораца и цивила ове двије општине и Удружења логораша регије Бирач, као и породице несталих Братунца и Сребренице, те представници странака.

Преузето са: СРНА

 

 

Нема коментара

Напишите коментар