Oткривена спомен плоча за 29 погинулих у Доњој Дубици код Шамца

У Доњој Дубици код Шамца данас је откривена и освештана спомен-плоча за 29 погинулих мјештана током протеклог рата, као и она постављена за Рајка Ђурића Tрумана који је заслужан за извлачење српске нејачи и дјеце из овог мјеста.

У Доњој Дубици је 1992. године живјело 979 Срба. Од тог броја 240 је најстрашније мучено у логорима у Оџаку, Броду и Орашју, током рата је погинуло 47, а имена њих 29 су на спомен-плочи.

Tруман је убијен из засједе и био је једна од првих жртава у Дубици у посљедњем рату.

Спомен-плоче погинулима и посебна за Трумана постављене су у Храму Успења Пресвете Богородице у Доњој Дубици.

Његов син Душан поносан је на лик и дјело које је његов отац учинио за своје село Доњу Дубицу и српски народ.

„Поносан сам на своје Удужење логораша Шамац на челу са предсједником Милетом Слијепчевићем. Погинули борци заслужују да спомен-плоча буде у цркви и да се при свакој молитви помену погинули јунаци“, рекао је Ђурић.

Благоје Симић из Шамца био је блиско везан са људима који су изгубили животе, прије свих са Рајком Ђурићем за кога је рекао да је показао велику хуманост и љубав према народу.

„Изводио је их на безбједно подручје и управо на тим задацима хуманости је изгубио живот“, навео је Симић.

Предсједник Удружења логораша Шамац Миле Слијепчевић рекао је да је ова спомен-плоча била његова идеја, те да је то требало давно учинити јер су прије скоро 30 година ови људи мучки убијени у злогласним логорима у Оџаку, Броду и Орашју.

Слијепчевић је подсјетио да су Срби из Доње Дубице расељени свуда по свијету, чак и у Аустралији, а данас у Доњој Дубици има 35 насељених кућа са око 45 старих становника.

Велики број Срба са подручја Доње Дубице данас живи у Шамцу, велики број логораша, али и породица погинулих бораца.

Пројекат израде спомен-плоча коштао је 3.000 КМ, од чега је 90 одсто помогла општина Шамац, што је, према ријечима начелника Ђорђа Милићевић била обавеза, јер велики број људи који су изгубили домове и породице са подручја Доње Дубице, Новог Града и Tрњака данас живи на подручју Шамца.

Милићевић је истакао да је данас прилика да се сјети свих људи који су организовали спасавање нејачи и дјеце из Доње Дубице и њихово пребацивање на подручје Шамаца.

„Данас је откривена спомен-плоча погинулим у рату и посебна плоча Рајку Ђурићу званом Tруман који је заслужан за извлачење српске нејачи, дјеце. Част ми је да општина може помоћи да се будуће генерације сјећају оних који су дали жртве за Српску“, рекао је Милићевић.

Он је захвалио Удружењу логораша и Удружењу Дубичана који су ово организовали заједно са општином Шамац.

Након полагања вијенаца и цвијећа у Друштвеном дому приказана је видео-репортажа под називом „Дубицо, памти“, гдје су представљене биографије људи чија имена ус на спомен-плочи.

Преузето са: СРНА

 

 

Нема коментара

Напишите коментар