krajiski-salon-1

Oтворен 30. Крајишки ликовни салон у Галерији Музеја жељезница Србије у Београду

Дана 13. октобра 2016. године у галерији Музеја жртава жељезница Србије у Београду отворен је Крајишки ликовни салон, једина културна манифестација која је преживјела хрватску злочиначку акцију „Олуја“.  Изложба се одржава 30. пут од када је основана, а 17. у избјеглиштву. Њени организатори су Удружење Срба из Хрватске, Српско културно друштво „Зора“ Книн-Београд заједно са Завичајним клубом „Книнска крајина“ и Удружењем Срба из Хрватске „Никола Тесла“ из Крагујевца. На отварању је било присутно преко 150 посјетилаца, међу којима и народни посланик Миодраг Линта.

Предсједник Српског културног друштва „Зора“ Никола Церовац је рекао да су на изложби представљени радови и професионалаца и тек свршених академаца са простора Републике Српске, Републике Српске Крајине и из Србије. Прва награда салона „Борис Маркош Минго“ за ликовно стваралаштво младих ове године додијељена је Михаели Вујновић за рад из серије „Приђи ближе“. Ова награда додјељује се као знак сјећања на младог умјетника, који је погинуо бранећи Крајину 1991. године. Добитник плакете Умјетничког братства манастира Крка, као друге награде, је јеромонах Серафим /Глигић/ из манастира Добрун. Водитељ програма је био новинар Данко Перић.

Идеје и ставове више од 100 аутора исказало је најразноврснијим материјалима и техникама, од класичних попут мермера, мозаика или уља, графике до дигиталне фотографије. Главне одлике Крајишког ликовног салона чини велики број радова, широк спектар тема и ликовних приступа. Ове године манифестација ће, осим у Београду, бити одржана и у Крагујевцу, Панчеву, Новом Саду, а организатори се надају да ће успјети да је организују и у Републици Српској, односно у Бијељини, Приједору и Бањалуци. У културно-умјетничком дијелу програма наступили су КУД „Петрова гора – Кордун“ и позната драмска умјетница Светлана Спајић.

 Агенција Срна и Информативна служба ССР-а

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“4138″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1476558023447″]
Нема коментара

Напишите коментар