sabor-konjicana-1

Oдржан четврти сабор Koњичана у Београду

У Дому војске у Београду 22. октобра 2016. године одржан је четврти сабор Коњичана. Учеснике је поздравили предсједник Удружења Срба из Коњица и њихових потомака у дијаспори Милорад-Мишо Лазаревић, свештеник из Коњица Милан Бужанин који је прениио поздрав малобројних преосталих коњичких Срба; предсjeдник Удружења Херцеговаца из Новог Сада Ђорђо Радојичић, пјесник Божидар Глоговац, протојереј Лазар Манигода, протојереј стварофор Ратко Савић и замјеник предсједника Савеза Срба из региона Миодраг Линта. У име Епархије Захумско-херцеговачке и Приморске коњички парох Милан Бужанин је Удружењу Коњичана уручио Захвалницу та учешће у недавној обнови Капеле на православном гробљу у Каменици. Здравицу је говорио гуслар Вукојица Сандић.

На вечери Коњичана наступили су, између осталих, народни гуслар Ђорђе Тановић из Београда, пјесник Слободан Бован, књижевник Драган Глоговац из Вишеграда, 14-годишњи Војин Лазаревић, ученик новосадске Музичке школе „Исидор Бајић“ који свира кларинет, 12-годишња Тара Лабан, републички првак у виолини и етнопојац Марија Сандић. Присутне је забављао музички састав уз „Боле бенд“ из мјеста Гајдобра. Програм је водио познати водитељ Миливоје Бештић.

Главнe активности Удружења Срба из Коњица и њихових потомака у дијаспори jе чување традиције и обичаја, обнова Капеле на Српском православном гробљу Мусала у Коњицу, подизање спомен обиљежја са именима 330 страдалих Срба Коњица, Јабланице и Прозора у протеклом отаџбинском рату и реконструкцијa Цркве Светог Василиа Великог у Коњицу, а поводом 130 година од оснивања Храма. Kоњичка црква је саграђена 1886. године, за само годину дана, и тада је у овом граду на Неретви живјело свега 400 Срба, колико их је остало и данас. Важно је нагласити да је у Коњицу до 1991.године живјело близу 8.000 или 17% Срба. Ово мјесто, а посебно мученичка Брадина, један је од симбола српског страдања у Другом и Отаџбинском рату.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“4250″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1477597656963″]
Нема коментара

Напишите коментар