Отворена изложба радова српских сликара и вајара, родом и поријеклом из Крајине, Републике Српске и Федерације БиХ у Новом Саду

У Галерији Подрум, Аполо центра, у Новом Саду отворена је 11. децембра 2015. године  изложба радова српских сликара и вајара поријеклом  из Крајине, Републике Српске Крајине и Федерације БиХ у организацији Савеза Срба из региона. Водитељ изложбе била је Зорица Тривунчић а умјетник Добривоје Павлица одсвирао је неколико крајишких пјесама У оквиру изложбе 23 сликара и вајара изложили су 43 слике са мотивима завичаја и страдања Срба током деведесетих година прошлог века.  Изложба траје до 18. децембра, а сви заинтересовани могу је погледати у времену од од 12 до 18 часова.

Изложбу је отворио члан Градског вијећа за културу у Новом Саду Вања Вученовић који је рекао да је циљ изложбе да се подсјетимо на страдање српског народа током деведесетих година прошлог вијека што је приказано кроз двије теме изложбе завичај и страдање. Ова изложба нам, између осталог показује сво богатство српске културе, без обзира на то гдје је настајала. Град Нови Сад је опредјељен да његује и афирмише традицују и културно стваралаштво различитих националних заједница који живе у њему, а посебан сензибилитет показује према разноврсној култури и умјетности већинског српског народа, чиме се актуелизује и оправдава постојање његовог другог имена – Српска Атина, које увијек и у свакој прилици, са поносом истичемо – изјавио је Вања Вученовић.

У име организатора окупљенима се обратио Мидораг Линта, предсједник Савеза Срба из региона. Линта се захвалио излагачима и Граду Новом Саду што има разумијевања за културу, обичаје и традицију Крајишника, Херцеговаца и осталих грађана са подручја бивше Југославије. Савез Срба из региона жели да допринесе афирмацији наше културе кроз организовање изложби и других садржаја.

Аутор поставке проф. др. Здравко Малбаша је рекао да је очување културе и обичаја грађана који су родом и поријеклом из региона у интересу је Србије. Кад бисмо изгубили та сјећања отишло би све у тишину, у нирвану, у одсутност свега постојећег. Обраћајући се сликарима Малбаша је рекао: Сви Ви сте у ова дјела унијели унутрашње чежње и немире и из дубоких и јаких доживљаја проговорили о свом и нашем завичају, о крају који је такођер Ваш јер у њему и за њега стварате.

Каталог можете погледати ОВДЈЕ.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)
[inpost_fancy thumb_width=“211″ thumb_height=“200″ post_id=“1022″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“1″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“211″ album_cover_height=“200″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1450276433277″]

Нема коментара

Напишите коментар