ЛИНТА: ПОГОРШАН ПОЛОЖАЈ СРБА У РЕГИОНУ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да је Међународни дан људских права прилика да се укаже на значај поштовања права  сваког поједница, као и националне, вјерске и сваке друге мањинске заједнице.  Положај Срба у региону западног Балкана је последљих година погоршан. Срби у Хрватској и Федерацији БиХ су грађани другог реда јер су доживјели етничко чишћење и велико страдање. Основни проблем је дискриминација од стране надлежних државних и локалних органа у Хрватској и Федерацији БиХ, као и у дијелу законодавства.

Срби у Хрватској, према Линти, живе у веома тешкој ситуацији јер не могу да врате своја одузета имовинска  и стечена права или добију правичну новчану накнаду. Поред тога, хрватска власт не спроводи Уставни закон о правима нациобалних мањина који гарантује равноправну употребу ћирилице и запошљавање у јавном сектору, не процесуира ратне злочинце хрватске националности и не предузима  конкретне мјере за економски развој крајишког подручја.

Срби су у ФБиХ конститутиван народ само на папиру, истиче Линта, док се њихова уставна права свакодневно крше у свакодневном животу. У бројним институцијама ФБиХ нема ниједног запосленог Србина а малобројни српски повратници напуштају своју имовину јер веома тешко остварују своја права и немају елементарних услова за одржив останак. Тужилаштво БиХ не подиже оптужнице против налогодаваца и починиоца великих злочина над Србима.

Линта истиче да је положај Срба у Црној Гори и Албанији веома тежак. У Црној Гори се води политика дискриминације према Србима и покушаји асимилације на највишем нивоу. Срби у Албанији су пред нестанком због политике асимилације у прошлом вијеку која се наставља до данашњих дана. Словенија одбија  да Србима призна статус националне мањине иако чине највећу националну заједницу послије већинског народа што отежава употребу српског језика. У Македонији постоји дискриминација према Србима у образовању, култури, информисању и положају наше цркве.  У Мађарској и, посебно, у Румунији  положај Срба је задовољавајући.

Нема коментара

Напишите коментар