Oтворени Петровдански дани у Сребреници

Традиционална меморијална манифестација „Петровдански дани“, која се организује у знак сјећања на велико српско страдање на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, отворена је вечерас у Културном центру у Сребреници.

Манифестацију је отворио и благословио протојереј Александар Млађеновић, који је рекао да памћење и поштовање жртава и догађаја из посљедњег рата и преношење истине, односно наратива о страдањима Срба у борби за слободу и Републику Српску, као и слободарску борбу у 20. вијеку на млађе нараштаје једино гарантује да жртве неће бити заборављене и да се страдање неће поновити.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да се жртве морају памтити и да се не смије заборавити и омаловажити њихов допринос стварању Републике Српске, која је једини гарант слободног живота Србима са лијеве стране Дрине.

Прије званичног отварања манифестације почео је меморијални турнир у малом фудбалу.

Почео је и дио културног програма промоцијом романа „Јагма“ Сенахида Незировића у којем аутор износи свједочење о убиству његовог професора Шпире Матијевића и његовог сина Горана на почетку рата и етничком чишћењу српских насеља око Тузле и Лукавца као што је Смолућа и други.

Одржано је и књижевно вече на којем су о својим дјелима говорили писци Владимир Кецмановић и Славиша Павловић.

Након отварања „Петровданских дана“ приказан је документарни филм „Злочин без казне – страдање Срба у средњем Подрињу“, као подсјећање на злочине које су муслиманске снаге из Сребренице предвођене Насером Орићем починиле над српским становништвом у овој општини упадајући у српска села, убијајући и уништавајући све што је српско.

Ова петодневна манифестација одржава се под слоганом „29 година злочина без казне“ и наставља се сутра традиционалном хуманитарном акцијом добровољног давања крви, наставком фудаблског турнира и гусларском вечери.

Трећег дана меморијала програм је прилагођен обиљежавању српског страдања у средњем Подрињу од 1992. до 1995. године, које у сусједном Братунцу организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, гдје ће бити служен парастос за 3.267 погинулих Срба из средњег Подриња у одбрамбено-отаџбинском рату.

У суботу, 10. јула, делегације Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице посјетиће породице неколико погинулих бораца и ратних војних инвалида и уручити им поклоне, биће одржана спортска такмичења у више дисциплина, а у 19.00 часова професор доктор Вељко Ђурић Мишина из Музеја геноцида у Београду говориће о страдањима Срба у сребреничком крају у 20. вијеку.

У недјељу, 11. јула, након свете литургије биће завршени спортски турнири и додиљене награда побједницима, а након вечерњег богослужења у храмовима на подручју ове општине и паљења петровданских лила у порти цркве у Сребреници биће премијерно представљена књига „Траг/ови/“ аутора Срђана Ристића.

Меморијал ће бити завршен 12. јула, на Петровдан, када ће, након литургије у сребреничкој Цркви Покрова Пресвете Богородице, бити организоване посјете и полагање цвијећа на гробљима у Братунцу, Биљачи и Сасама, те код спомен-обиљежја на Залазју гдје ће бити служен парастос за 69 погинулих и 22 заробљена па убијена Србина на Петровдан 1992. године.

Десет заробљених на Петровдан 1992. године још се воде као нестали.

Преузето са: СРНА

 

Нема коментара

Напишите коментар