АКТУЕЛНО:

Отворено писмо замјенику предсједника Владе Хрватске Томиславу Карамарку поводом намјере Хрватске државе да одлаже нуклеарни отпад на подручју општине Двор на Уни

Поштовани господине Карамарко,

Обраћам Вам се са захтјевом да Влада Републике Хрватске предложи Хрватском сабору да из Програма просторног уређења брише Трговску гору код Двора на Уни  као потенцијално подручје  на којој би се одлагао радиоактивни отпад из нуклеарке Кршко.  Још 1999. године  Трговска гора је стављена у Програм просторног уређења Републике Хрватске као потенцијално мјесто за одлагање нуклераног отпада. Као потенцијална локација на Трговској гори наводи се стара касарна Черкезовац која се налази непосредно уз ријеку Уну. Већ 17 траје борба грађана путем петиција и јавних расправа да се промијени наведена неразумна и сулуда одлука. Сусједна Босна и Херцеговина и њени стручњаци су такође против јер је угрожено осам општина са 230.000 грађана у сливу ријеке Уне. Сасвим је очигледно да нема нити један објективан разлог да се нуклерани отпад одлаже на Трговској Гори, јер је локалитет Черкезовац апсолутно неповољан у геолошком, хидролошком и сеизмичком погледу и јер се налази непосредно уз заштићене природне вриједности еко зоне Натура 2000 и ријеке Уне. Евидентно је да се смјештајем радиоактивног отпада у објекат на локацији Черкезовац који је на 850 м од границе са БиХ и  2 км од Новог Града грубо угрожавају грађани Републике Српске.

Државни завод за радиолошку и нуклеарну безбедност из Загреба израдио је тзв. Стратегију за одлагање отпада у којој се не узима у обзир да је околина локације Черкезовац неповољна због сеизмичких активности, а последњи земљотрес на том подручју осјетио се и у Загребу. Такође, на том подручју постоји и значајан број извора питке воде који су од огромне важности на тај крај. Познато је да се становници мјеста која гравитирају Трговској гори претежно баве производњом здраве хране. Поставља се питање ко ће у случају градње нуклеарне депоније куповати пољопривредне производе из тих крајева? Наравно нико. Такође, биће угрожена ријека Уна јер кроз локацију Черкезовац протиче поток који се улива у ту ријеку. У случају цурења радијације, Уна ће тренутно бити контанимирана а са тог локалитета водом се снабдјевају општине Двор, Костајница и Нови Град у којима већину чине Срби. Такође, не треба заборавити да ће та контаминација ићи ријеком Савом према Србији чиме ће бити угрожени и њени грађани.

Иако би одлагање нуклеарног отпада требало бити државни пројект лишен погледа кроз националну призму, очигледно је да су садашње активности око Двора и Трговске Горе појачане због чињенице  да тамо живи значајан број српског становништва.  Поред тога, наведене активности се директно рефлектују преко државне границе и на српску општину Нови Град, која је у саставу Републике Српске.

Јасно је као дан да одређене политичке структуре у Загребу имају за циљ  да протјерају преостали дио српског народа са подручја Баније али и са подручја Републике Српске уз слив ријеке Уне  одлагањем стотина тона нуклеарног отпада. Познато је да се у игри нашла 34 локалитета за одлагање радиоактивног отпада од којих су временом остала само четири тј. Папук, Псуњ, Мославачка гора и Трговска гора. Сиптоматично је да су временом отпале све локације осим Трговске горе.

Желим да Вас подсјетим да су посланици већинске и опозиционих странака у Заступничком дому Хрватскога сабора априла 1999. године, приликом усвајања Програма просторног уређења били готово једногласни у оцјени да треба искључити подручје Мославачке горе као могућу локацију за одлагалиште радиоактивног отпада. Образложење је било да Мославачка гора има врло квалитетне изворе питке воде, геолошко-сеизмички  није погодна локација, као и да су на њој  вриједни и заштићени локалитети.  Важно је истаћи да исти разлози, у најмању руку, важе и за Трговску гору а она је ипак остала у Програму просторног уређења као потенцијална локација за одлагање нуклераног отпада.

Због свега наведеног тражим од Вас да предузмете конкретне мјере да се из Програма просторног уређења Републике Хрватске искључи Трговска гора као потенцијално мјесто за одлагање нуклеарног отпада јер би то значило завршни чин протјеривања српског народа са тог подручја и угрожавања здравља и животне средине великог броја грађана Републике Српске.

Тражим од Вас да због грађана настањених на том подручју као и због цјелокупне јавности одговорите на наводе из овог писма.

С поштовањем,

                                                                                     Предсједник Савеза Срба из региона
Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар