Овације за Диану у Београду

Вечерас је на фестивалу Слободна зона у препуној сали Комбанк дворане у Београду одржана српска премијера филма „Дневник Диане Будисављевић“.

Апсолутни побједник Пулског филмског фестивала са шест освојених признања, овај филм представља истиниту причу о држављанки аустријског порекла удатој за љекара православне вјероисповести у Загребу, која је за вријеме Другог свјетског рата, сигурне смрти спасила више од 10.000 српске дјеце из НДХ логора. Диана је водила детаљну картотеку дјечијих судбина, коју ће јој након рата одузети неповратно комунистичка власт 1945. када њено германско и грађанско поријекло постају непожељни. Захваљујући Дианином дневнику, који је након њене смрти пронашла унука, расвијетљена је херојска улога жене увјерене да њен живот није вриједнији од живота недужно прогоњених.

Филм је изазвао до сада крајње позитивне реакције што се могло видјети и на београдској премијери.

Редитељка Дана Будисављевић се послије пројекције захвалила што су прекрасном реакцијом дочекали екипу филма.

„Наравно да је то битно нама филмашима али то што сте приредили нашим свједоцима захвални смо бескрајно на томе“ рекла је Дана Будисављевић.

На пројекцији публици су се, поред редитељке, представили преживјели актери тих догађаја – Нада Влаисављевић, Милорад Јандрић и Живко Зеленбрз.

„Ја бих у име све дјеце које је спасила Диана Будисављевић жељела да се захвалим, јер да није било ње не би било ни нас овдје. Она је долазила у логор и доносила нам храну, одјећу, лијекове. Велика јој хвала. Међутим, највећу захвалност пружа овај филм који је из дубине времена извукао једну хуману причу која је била осуђена на заборав. Иако је Диана била негирана и од једних и од других, побиједила је истина. Истина коју свједочимо ми који смо преживјели. Браво за Диану Будисављевић“, рекла је Нада Влаисављевић.

„Ја сам данас јако сретан кад видим овако пуну дворану и кад видим да цијените оно што је ова дивна екипа иза мене створила. На челу је Дана која је године провела на истраживању ове хуманитарне акције али уз помоћ екипе која је уложила све оно што зна, а пуно зна, дошао је мој врхунац. Ја вам свима честитам и желим да ова прича данас испричана не оде у заборав. Ја вас молим да ово преносите, јер сте данас заиста чули праву истину.“ рекао је Милорад Јандрић присутнима.

Живко Зеленбрз се захвалио свим присутнима и истакао да је пресретан што види бројну публику с надом да ће преносити истину коју је овај филм испричао.

Они су живи захваљујући Дианиној акцији, а данас су већ људи на измаку живота који у филму износе потресна свједочанства о својим судбинама.

Премијери „Дневника Диане Будисављевић“, великом друштвеном и филмском догађају, присуствовали су министар културе Владан Вукосављевић, амбасадор Хрватске у Србији Гордан Бакота, амбасадор Њемачке Томас Шиба, бројни представници дипломатског кора у Београду, представници Удружења логораша Србије и Музеја геноцида Србије, представници Филмског центра Србије, као и друге бројне личности из јавног живота.

“Радити дистрибуцију овог на више нивоа значајног филма, првенствено је велика одговорност. Народима Балкана био је потребан овај прије свега поштен филм. Радује ме интересовање публике за ову тему, јер доказује да нам је редитељкина храброст да исприча ову више од 70 година потискивану причу, била потребна.”, изјавио је прије премијере Марко Чкоњевић, дистрибутер филма за српско тржиште.

Редитељка Дана Будисављевић ће бити гост и свечане премијере у Новом Саду у биоскопу Арена Цинеплеx 12.11.

Горњи Милановац, Крагујевац, Ниш, Краљево су само неки од градова у којима ће кренути приказивање овог филма одмах након фестивала, од 14. новембра.

Преузето са: banija.rs

Нема коментара

Напишите коментар