Банијци запјевали и заиграли у Угриновцима – Одржано 5. Банијско плетено коло

Традиционално 16.11.2019. Банијци су се окупили у Угриновцима. Банијско плетено коло организовало је Удружење Банијаца, потомака и пријатеља Баније уз помоћ Комесаријата за избјеглице. Кудови су се смјењивали пред препуном салом, а многима није било тешко ни да стоје како би уживали у музици и плесу родног краја. Како је водитељка најавила кроз пјесму, игру и шалу мислима су се вратили у родни крај.

На самом почетку госте је поздравила водитељка Мира Јанузовић, а посебно предсједника Општине Земун Дејана Матића, представнике Завичајног удружења Банија из Суботице, представника Завичајног клуба Кордунаша Перу Шаулу, представнике Завичајног удружења Банијаца из Новог Сада, представнике Завичајног удружења Славонија у срцу, представнике 6. Личке дивизије, уредника радио Фрушка Гора Саву Смољановића, предсједника ЗУК Никола Тесла из Пландишта Николу Везмара, као и Добривоја Павлицу из Новог Сада, Стипу Ерцеговића предсједника Заједнице Хрвата, Милоша Додоша из Батајнице,  Зорана Миочиновића великог спонзора и пријатеља Удружења Банијаца, Душанку Лукић и Наду Пауковић из предузећа Јазак које је било спонзор сусрета. Захвалност је упућена и редакцији Српског кола, Скупштини општине Земун као и представницима МЗ Угриновци и Угриновчанима који су пружили несебичну подршку.

Предсједник Удружења Мирослав Ковјанић је нагласио да ово удружење има вишеструки значај. Прије свега афирмише и промовише културу Срба из Крајине.

– Вјерујем да је ова манифестација значајна и за општину Земун јер кроз њу његујемо традицију, народно стваралаштво и културну баштину Срба из Крајине. Свако помјерање из завичаја  је и уништавање наших коријена, нашег идентитета, зато морамо да будемо јединствени да очувамо Крајину од заборава. Како је рекао Вук Стефановић Караџић: „Нека свако уради оно што је кадар и народ неће пропасти!“, а ми управо то и чинимо овим нашим окупљањима и дружењем – рекао је Ковјанић и додао да је ова манифестација већ прерасла у традиционално окупљање и упутио захвалност  Комесеријату за избјеглице.

Мирослав Ковјанић се захвалио и општини Земун и предсједнику Дејану Матићу, општини Палилула на челу са господином Александром Јовичићем, МЗ Угриновци, ОШ Станко Марић који су препознали жељу, вољу, рад и помогли у реализацији не само овог пројекта већ и многих других  пројеката које је Удружење Банијаца организовало.

– Посебно ми је драго што су са нама наши драги гости, пријатељи и рођаци из Загреба, Петриње, Костајнице, Јабуковца, Малог Градца и Двора. Желим да овај ланац пријатељства не прекидамо, већ да наставимо са дружењем, посјетама, помоћи једни другима – поручио је Ковјанић.

Општина Земун је постала дом многим Крајишницима, тако је и предсједник Општине Дејан Матић изразио задовољство на доброј сарадњи која траје преко 20 година. Матић је навео и да се радује оваквим манифестацијама које имају за циљ да отргну од заборава културу и традицију.

–  Само заједно можемо доћи до успјеха, а успјех нам је љепша, боља и уређенија Србија. Нажалост, другу државу немамо сем ове, тако да вам хвала што се трудите да очувате оно што је карактеристично за крајеве из којих долазите, а ми ћемо се трудити да изађемо у сусрет сваки пут, сваком удружењу. Трудимо се да водимо рачуна о сваком нашем суграђанину, ма гдје он живио на територији наше општине – рекао је Матић.

У културно – умјетничком програму наступали су ЖПГ и МПГ Банија, фолклорна секција удружења Банијаца, МПГ Славонија у срцу, СКД Просвјета пододбори Загреб, Петриња, Двор и мали Градац, МПГ и ЖПГ Звуци Баније Јабуковац, МПГ и ЖПГ Банија из Мајура код Шапца, ЖПГ Банија из Пригревице, пјевачка група Крајишки соколови из Шапца, КУД Седмица Угриновци, док је група Славуји са Бусија забављала госте послије официјелоног дијела.

Публику је посебно насмијао наступ чланова Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније под називом Комушање кукуруза .

Међу учесницима било је много младих и дјеце, што је публику посебно обрадовало, те су их увијек испратили громогласним аплаузом.

Свим учесницима су уручене захвалнице.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар