Ово се није учило у школи: Партизани на преговорима са Хитлеровом војском

Због поплаве, по друштвеним мрежама, неколико свима већ добро познатих фотографија из II свјетског рата на којима се виде четници са Италијанима или Њемцима, којима је партизанска послератна пропаганда покушавала да представи њихове једине праве противнике као издајнике, док су доказе своје колаборације с Њемцима (посебно у Хрватској) темељно уништавали, посланик Демократског фронта, Славен Радуновић, објавио је један од ријетких преживјелих снимака на ту тему.

Милован Ђилас, Влатко Велебит и Коча Поповић на преговорима с Њемцима, након договора САВЕЗНИКА – Британаца и ЈВО да се униште партизани.

„Надам се да ће снимак помоћи једноумцима, који вјерују свему што им је пласирано кроз Титове уџбенике, да схвате како су ствари у II свјетском рату биле компликованије од црно-бијеле слике тога времена која им је била “продавана” деценијама. И оне слике четника са непријатељима су биле производ неких краткорочних договора на појединим локацијама, кад је објема странама то одговарало, као што је и овај снимак“, написао је Радуновић на свом Фејсбук профилу.

И партизани и четници су, додао је он, знали да неће они одлучити свјетски рат, већ велике силе, па су се и једни и други трудили да крај сукоба дочекају као побједници на домаћем терену.

„Било је ту свега, што и овај снимак доказује.“

Вест преузета са: iskra.co

Коментари
  • Jugoslovenstvo je jedno od najvećih zala ikad rođenih u poslednjih 10 000 godina.

    четвртак, 25. јун 2020.

Напишите коментар