АКТУЕЛНО:

Оживели матерњи језик Крајишника

На 48. Бранковом колу, у Музеју Војводине, у рубрици „Нематеријално културно наследје Срба“, одржан је програм „Говор Баније, Кордуна, Лике и Босанске Крајине“, а поводом књиге песама „Са друге стране штреке“ Јагоде Клјаић из Глине. То је поезија „у којој се спајају изворан говор, који је већ деценијама у нестајању, културно-цивилизацијски оквири таквога говора и лирски дух“ (Душан Иванић).

О разлозима и мотивима настајања ове ретке књиге говорила је и песме казивала ауторка Јагода Кљајић. Навела је да су је неки светли тренуци из свакодневног живота наводили на бележење заборављених речи и потом стихова, што се развило у велики песнички пројекат од стотину песама.

О књизи је говорио Ненад Грујичић истичући значај дијалекталне лирике у времену када се круни биће српскога језика на балканским просторима. Истакао је суштаствени значај књиге Јагоде Кљајић, пре свега као песничке творевине с обзиром да је поезија највиши облик књижевне писмености. Осим тога, матерњи језк као културолошка вредносна категорија на целој планети представља, по Конвенцији Унеска, најважнији елемент нематеријалног културног наследја сваког народа. То је књига песама која надилази иначе потребне лингвистичке увиде, јер и сама постаје непресушним извором за проширивање и оживљавање вокабулара, то јест речника српског језика.

Потом је Грујичић навео неке речи из „Речника“ на крају књиге и у дијалогу са публиком откривао њихово значење: абадијерати – не обраћати пажњу, не придавати значај; брента – дрвена посуда за воду радницима у пољу; пиждрити – буљити, гледати нетремице у некога или нешто, као омађијан посматрати; паламар – одрезан комад хлеба, носива греда у кући, у пренесеном значењу оно најважније у животу; ђамкати – јести полако са ужитком; гујшчетна – повећа стражњица; федервагин – фијакер, кочија; џелепар – власник већег крда свиња, трговац свињама; којзца – шерпа, рангла, обично мања; плентрав – неспретан, спор; тудум – који ништа не разуме; шпигљин – огледало… и тако даље.

Јагода Кљаић надахнуто је и прецизно, на махове попут драмске уметнице, узбудљиво и младолико читала сваку реч из песама које обухватају живот из њеног детињства и младости, носе упечатљиве фантазмагоричне слике и призоре, који појачани учесталим слојевима ретких и заборављених, откривених и сачуваних речи сијају на нов и оригиналан начин, дају целом пројекту пун смсао и снагу.

Публика је громким аплаузима награђивала сваку прочитану песму, међу којима су биле и ове: „Тица јаребица“, „На бициклину“, „У буклији ракија“, „Мој ћаћа на дрешу“ и друге. Нема сумње, појавила се чудесна књига крцата језичком енергијом једног минулог света који, са оваквим песмама, остаје уписан у вечности. Књига поезије Јагоде Кљаић „Са друге стране штреке“, не само на симболичној равни, доноси нам неумрли ехо завичаја исплетен у ризници богате банијске лексике као живог бића. То је књига од епохалне важности за српску културу која, ако жели опстати „међу вихоровима“, институционално мора водити рачуна о целини сопственога корена и његових плодова на Балкану.

У програму је учествовала, и посебан штимунг дала позната ојкачка група „Јарачки јарани“ из Бачког Јарка, која обележава тридесет пет година рада. Пре три деценије, по сценарију Ненада Грујичића, Радио Нови Сад је направио емисију „Од бећарца до ојкаче“, која је освојила прво место на тадашњој Смотри југословенских радија у Охриду. У тој емисији, као носећа и једина ојкачка група, учествовали су „Јарачки јарани“.

У знак захвалности што јој се пружила прилика да учествује на Бранковом колу, озарена лепотом свечаности, Јагода Кљаић је поклонила Ненаду Грујичићу, председнику Бранковог кола, две флаше банијске ракије, шљивовицу и крушковачу. Погодило се да је јединствен поклон стигао баш на песников рођендан, па су учесници и публика одмах били почашћени љутим препеченицама уз спонтану ојкачу која је измамила осмехе: „Ој, ракијо од педесет гради,/ шта од моје младости уради!“

Преузето са: banija.rs

Коментари
  • ЗУ Банија Суботица је издало Банијски Рјечник који поред занимљивих прича садржи 8000 речи .
    Мало познате и непознате ријечи и изрази,обичаји и вијеровања,необични надимци и друге занимљивости у староговору Срба са Баније.

    субота, 14. септембар 2019.

Напишите коментар