Изложба о Доситејевим данима у Далмацији

Пре него што је Доситеј Обрадовић постао први српски министар просвете и оснивач Београдског универзитета, подучавао је децу у сеоским школама. Тако је пре 250 година стигао у Плавно код Книна. Далматинци који данас живе у Србији, организовали су изложбу о том периоду Доситејевог живота и рада, извјештава „РТС“.

Доситеја Обрадовића и Милорада С. Кураицу већ 250 година повезује Плавно, мало место код Книна. Овде је Доситеј подучавао у сеоској школи пре него што је отишао за Београд и био је пријатељ са Милорадовим претком Симеоном Кураицом.

„О томе говори егзактно писмо монаху Теодосију које упућује Доситеј Обрадовић, парафразирам: уколико не будем ту и ту знаће Симеон Кураица“, каже мр Милорад С. Кураица.

И Милорад је напустио Плавно, али годинама проучава живот Доситеја Обрадовића из чега је настала и изложба „Доситеј и српско Плавно“.

Цео пројекат подразумева и обнову куће у којој је оснивач београдског универзитета живео 1769. године.

„Кућа је била у прилично лошем стању и потребна је врло озбиљна санација. Треба озбиљно и пажљиво прићи том послу да би кућа постојала и за следећих 200-250 година“, наводи Александар Петров, дипломирани инжењер архитекта.

Обнову подржава удружење Далматинаца из Суботице.

„Ми смо ту видели добру прилику и шансу да наша покољења имају нешто што остаје иза нас“, наводи Татјана Вукша Мандић из Завичајног удружења Далмација у Суботици.

Долазак изложбе у Пожаревац је посебно обрадовало њихове сународнике који овде живе.

„Видео сам неке фотографије које су мени познате. Непосредно поред братске куће, ту је била школа Доситеја Обрадовића која је изгорела почетком седамдесетих година и није била обновљена“, каже Слободан Д. Бјелинић из Пожаревца.

Основна мисија ових посвећеника је да се не заборави живот Срба у Далмацији.

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар