Пала је прва демократски изгласана Влада Црне Горе: Славље у клупама нове парламентарне већине

Око зграда Скупштине и Владе појачано је присуство полиције.

Пала је 42. Влада Црне Горе, прва демократски изабрана Влада.

Неповјерење су изгласали посланици Демократске партија социјалиста (ДПС) – Социјалдемократа (СД) – Социјалдемократске партије (СДП) –  Бошњачке странке (БС), Либералне партије (ЛП) – Демократске партије (ДП) – Албанске лиге и посланици Грађанског покрета УРА

54 посланика гласала, 43 за, Против 11,

Посланици Демократског фронта (ДФ) и Социјалистичке народне партије (СНП) су напустили салу уочи гласања.

Скупштина Црне Горе почела је сједницу на којој ће се расправљати о предлогу опозиције и коалиције „Црно на бијело“ да се гласа о неповјерењу Влади.

У скупштинској сали су били министри Младен Бојанић и Тамара Срзентић.

За повјерење Влади потребан је глас најмање 41 посланика.

Премијер Здравко Кривокапић је напустио пленарну салу након што није усвојен дневни ред ванредне сједнице с тачком о скраћењу мандата Скупштини, које је тражила Влада.

Конатар: УРА спрема да преузме одговорност

Представник предлагача Милош Конатар (Црно на бијело) у уводном излагању је рекао да није вјеровао да ни премијер нити министри, осим министра капиталних инвестиција Младена Бојанића, неће бити у сали кад се буде расправљало.

Конатар је рекао да је „својим понашањем предсједник Владе и већина министара, од када смо изнијели легитимну идеју, потврдили су да смо донијели исправну одлуку“.

„Није данас питање ко ће гласати за неповјерење Влади, потпуно је јасно да ова Влада нема повјерење овог парламента. И њој ће данас бити изгласано неповјерење. Процјењујем да ће против иницијативе гласати десет или 12 посланика, и онда неко говори о изборној вољи грађана. Замислите ту Владу која од 81 има подршку само десет, 12 посланика. Поставља се питање ко ће с ким гласати. Рекао сам да ћемо гласати за сваку добру иницијативу која долази од опозиције. Увијек ћу гласати ако је нешто добро за грађане, са било ким у парламенту“, истакао је Конатар.

„Не би му сметало да је опозиција гласала за то…Са ким је премијер, оправдано, смијенио Владимира Лепосавића? Је ли тада била у питању изборна воља? Је ли то лицемјерно, мислим да јесте“, рекао је Конатар.

Казао је да мисли да је ова Влада историјска јер је прва након владавине ДПС.

„Та Влада јесте историјска, међутим и она је досегла свој лимит. Она је испунила свој циљ, да буде транзициона, која ће омугућити развлашћивање претходне власти“, поручио је Конатар.

„Њихов однос је један од разлога што о овоме разговарамо… Разговарамо о одлуци која је тешка. Тешка времена и политичка криза захтијевала је од нас тешке одлуке. Ми смо спремни да за ову одлуку преузмемео одговорност“, казао је Конатар.

Додао је да нема одлуке која је довољно тешка када је у питању интерес грађана Црне Горе.

„Од почетка ова Влада функционише као мањинска. Често се дешавало да нијесмо могли да дођемо ни до 41 гласа подршке, а не 49 за важне одлуке и избор кључних људи у правосуђу“, казао је Конатар.

Живковић: Жељели смо конструктивну сарадњу са новом већином
„Жељели смо да се договарамо у вези кључних питања али то сте одбили“, навео је Данијел Живковић, посланик ДПС-а.

Казао је да Влада имала и катастрофалне резултате у борби против корона вируса.

„У јеку пандемије било је битније да се смјењују директоре школа, него да се борите против епидемије“, навео је Живковић.

Казао је да су представници власти знали о каквом се човјеку ради када су бирали Кривокапића за премијера.

„Е, зато смо данас у оваквој кризи“ навео је Живковић.

Казао је да начин на који се понашао Кривокапић да би сачувао своју функцију није забиљежен.

„Кривокапићу, уништитељу Црне Горе, пало је на памет да споји четири ресора у један и да на то мјесто стави Весну Братић, која по својим ставовима не заслужује да води мјесну заједницу“, навео је Живковић.

Шеф посланичког клуба ДПС-а Данијел Живковић казао је да је политичка криза настала одмах након избора.

„Након тога, сјетићете се како се понашала тадашња власт. Народ добро каже дајте човјеку власт да видите како ће се понашати, а ја кажем одузмите му власт да видите како ће се понашати“, навео је Живковић.

Навео је да власт конституисана смо због из мржње према ДПС-у.

Богдановић: Борићемо се и против вас ДПС јуниора
Борис Богдановић (Мир је наша нација) казао је да их од бивше власти ништа не изненађује и не очекују ништа добро ни у политичком ни у сваком другом смислу.

„Не од свих, али од појединих сигурно, рекао је Богдановић.

Он је казао да су мрачне структуре убиле Душка Јовановића, а гонили и политички и физички Славка Перовића, под будним оком бивше власти. „Они се не мијењају, са њима знате на чему сте. Спремни су да купе било кога да се врате на власт“, рекао је Богдановић.

Казао је да се некадашњи премијер Србије Зоран Ђинђић није плашио мрачних структура и живот је положио, а није изиграо изборну вољу грађана. „Ништа се не бојте, нијесте ви др Зоран Ђинђић, јер он није узео 21 милион. Ви одлазите под такве скуте, гдје ћете бити безбједни од мрачних структура… Ако сте, господо, им дали 21 милион за оно што су урадили, много сте им дали, јер то не вриједи ни 21 пакет банана и то обичних, а не специјалних из Воли магацина Само им поручујем да пазе да се од те банане не оклизну… Неко жели да од Црне Горе направи банана државу, јер само у џунгли плаћеници могу одлучивати. Само тамо гдје нема Устава и закона. Навикли смо да се боримо против ДПС-а и овдје у Скупштини и на улици. Борићемо се и против вас ДПС јуниора, са вама је много лакше, јер сте ви ипак друга лига„, рекао је Богдановић.

Радуловић: Европа сад мора да се унаприједи, а ДПС на чистилиште
Бранко Радуловић (ПзП) казо је да су за оваква стање искључиво крива елита политичка, посебно побједничка.

„Црна Горо кукала ти мајка, има ли правог лијека за тебе?“, питао је Радуловић.

Навео је да су полуге на којима је почивао претходни режим ојачане, високи криминал и корупција су и даље системског карактера, болест друштва метастазира… народ је разједињен, апатија све већа.

Сматра да су нови избори „самоубиство“, а резултат би био исти.

„Надам се да је намјера формирања тзв. мањинске или техничке Владе била првенствено да се прекине ово лудило, али она носи низ недоумица“, казао је Радуловић.

Упозорава да би „аболирање главног олигарха“, чак и уз притсак међународног фактора, представљало историјску грешку што би му омогућило маневарски простор, а што би довело до грађанских сукоба

Поручио је да се већина уразуми и сабере, потру све сујете и анимозитети, национализам и лични интереси и трасира сигуран пут ка консолидованој демократији и крене у енергичну борбу са криминалом и копуцијом.

„Европа сад мора да се унаприједи да би била одржива, а ДПС на чистилиште. Позивам лидере да се уразуме, морамо се сложити ми из већине да изгардимо гарђанску, европску и просперитетну Црну Гору. Тако сви лидери под један барјак – а то је Црна Гора развијена средњеевропска држава“, поручио је Радуловић.

Јоковић: Ову Владу нећемо рушити, али нећемо за њом ни жалити
Владимир Јоковић (СНП) рекао је да ништа нијесу урадили против ове Владе, испоштовали су је, али су од ове Владе остављени

„Можда зато што сам захтијевао на почетку да нико од министара и предсједник Владе не формира партију нити да може подржати неку партију“, рекао је Јоковић.

Додао је да је СНП најискреније подржао Здравка Кривокапића, као носиооца листе, вјеровали су на ријеч и десило се што се десило.

„Не бих причао о овој Влади, ни позитивно ни негативно. Било је позитивних ствари, али нема смисла јер премијер није ту“, казао је Јоковић.

Рекао је да не могу оптуживати СНП за издају они који су издали СНП.

Подсјећајући да је неко штампао новчанице на којима је 21 милион, да таман вриједе колико те наводне новчанице.

Позвао је све на разговор да се нађе рјешење у оквиру парламентарне већине, али се поставља питање да ли они који су реторички прешли границу могу да разговарају.

„Што се тиче ове Владе, нећемо је рушити, али нећемо ни за њом жалити“, казао је Јоковић.

Радуновић: Кривокапић се договарао са свима осим са људима из коалиције „За будућност Црне Горе“
Шеф посланичког Клуба Демократског фронта Славен Радуновић казао је да је након 30. августа добијен експеримент звани експетска Влада.

„За чињеницу да је Кривокапић постао носилац листе и касније премијер има доста криваца. Чињеница да је неко кога је предложила црква помогао да освојимо толико гласова. Грешка је, не што га је предложила црква, већ што је предложен погрешан човјек“, навео је Радуновић.

Додао је да се Кривокапић са свима договарао осим са људима из коалиције „За будућност Црне Горе“.

„Кривокапић је одлучио да му Дритан Абазовић буде најближи не неко са наше листе да би се приближио „другој фамилији“ и да на тај начин добије подршку концерна Вијести“, казао је Радуновић.

Мартиновић: Демократе неће гласати за смјену Владе!
Владимир Мартиновић, посланик Демократске Црне Горе, казао је да Посланички клуб Демократске Црне Горе неће гласати против смјене ове Владе не због тога што бране било чију фотељу.

„Не због тога што не мислимо да се могло урадити боље и више, јер у сваком послу се може урадити и боље и више, већ то радимо је смо грађанима дали обећање да ћемо урадити све да сачувамо њихову изборну вољу од 30. августа 2020. Урадићемо то и због тога што ако данас падне ова влада улазимо у велику зону ризика да изборна воља дође у руку оних појединаца који касније, а налазе се у опозиционим клупама, могу се итекако играти са том изборном вољом“, навео је Мартиновић.

Додао је да се поставља рационално питање да ли су се колеге, које су покренуле ову инцијативу, заситили нове власти или су се зажељели старе.

„Догађања која су претходила иницијативи, показују да је ријеч о овом другом“, рекао је Мартиновић.

Казао је да га забрињава да о мањинској влади више зна садашњи предсједник државе и ДПС-а него њени промотери.

„Видјели сте емисије, чуле су се поруке, и то је изазвало сумњу и зебњу код грађана“, казао је Мартиновић.

Бечић одговорио Павићевићу: Никоме ништа не импутирам
Лидер ЦИВИС-а Срђан Павићевић казао је да је Влада за 76 сати урадила три преступа који су сами по себи довољни за „дисквалификацију“.

„Први су били преговори чланова породице Кривокапића да у име државе преговарају са бизнисменима и одбјеглим тајкунима о пословима и ресурсима државе Црне Горе. Други је био таргетирање неких посланика као издајника при чему се предсједник Владе и Скупштине нису оградили од тога. Ја бар нисам чуо једне ријечи по том питању. Трећи је реторика Весне Братић. Она је својом реториком рекла све што има да каже. После те епизоде она мора да поднесе оставку или влада мора да падне“, рекао је Павићевић.

Бечић је одговорио Павићевићу поручивши да се он често ограђује од других, али никоме ништа не импутира.

„Нисам вам импутирао да се нисте оградили од огавног саопштења о мени које је дошло с јесени из ваше коалиције. Нисам вам импутирао да се нисте оградили од саопштења да ја подржавам фашистичке покличе или да стојим иза некаквог сајта. Тражим да будемо принципијелни“, рекао је Бечић.

Ивановић: Влада није поштовала парламентарну већину
Посланик СНП-а Драган Ивановић казао је да је имао поруку за премијера али да је неће саопштити пошто Кривокапић не присуствује сједнице.

„Сам почетак рада Владе није био нормалан. Да је Кривокапић припадник неке партије она би га данас бранила. Формирана је Влада како је формирана и није поштовала парламентарну већину„, навео је Ивановић.

Рекао је да је неминовно да ће Влада да падне и да им престоји мукотрпан рад на формирању нове.

Копривица: Они који су годинама прогањани од ДПС-а желе са њима да формирају власт
Момо Копривица, посланик Демократске Црне Горе рекао је да нема ништа опасније за отворено, демократско и грађанско друштво од политичара који сматрају да све знају и да су за све у праву.

„Врло често такви западају у озбиљне политичке непринципијелност, па су тако поједини говорили да неће са ДПС-ом, а онда предлагали да им аранжман извршне власти подржи ДПС. Тај политичар који мисли да све зна и да је за све у праву, прави спискове, упире прст у посланике, упирао је прстом и оптуживао их за десет милиона, за Лименку а онда са њима подноси заједничку иницијативу за рушење Владе у којој он сједи„, рекао је Копривица.

Подсјетио је да Демократе немају ниједну министарско мјесто у Влади против чијег су рушења и да им није сатисфакција број фотеља већ усвајање закона који доприносе бољем животу грађана.

Посланик Демократа Момо Копривица казао је да нијесу уцјењивали Владу како би извршна власт радила у корист грађана.

Казао је да се много тога чула али да га чуди што неки који су годинама прогањани од ДПС-а сада желе да са њима формирају власт.

Преузето са: ИН4С

 

Нема коментара

Напишите коментар