Пале: Постхумно уручена 44 одликовања

Породицама погинулих бораца са подручја општина Пале, Соколац и Источна Илиџа, уручена су 44 постхумна одликовања ,медаље заслуга за народ, којима је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић постхумно одликовала борце из ове три општине. У 2021. години додијељено је 396 медаља а укупно до сада 2.541.

Изасланик предсједнице Републике Српске Слободан Жупљанин и замјеник начелника општине Пале Срђан Бутулија уручили су Медаље заслуга за народ породицама погинулих бораца Војске Републике Српске.

– Данашња постхумна одликовања на Палама су за наше хероје, борце Војске Републике Српске који су за ову државу дали оно што се највише могло дати, а то су њихови животи. На овај начин Република Српска и српски народ жели да се барем у једном дијелу одужи тим људима и да их споменемо – рекао је Жупљанин.

Жупљанин је навео да је за ову годину планирана додјела 396 одликовања, те да је план кабинета и саме предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић да у сљедећој години заврше тај посао јер послије 30 година рата породице немају права да чекају за заслужена одликовања.

Замјеник начелника општине Пале Срђан Бутулија рекао је да су данас у овој локалној заједници постхумно уручили 44 одликовања породицама погинулих бораца и тиме исказали велику захвалност и поштовање борцима који су дали животе за настанак и одбрану Републике Српске.

У одбрамбено-отаџбинском рату Невенка Гацо изгубила је брата близанца и супруга, те се у име породица погинулих бораца захвалила предсједнику Републике Српске на указаној почасти и поштовању за најмилије.

– Послије 30 година смо дочекали да они добију одликовања. Сада видимо да ове породице нису заборављене. Захваљујем се и начелнику општине Пале Бошку Југовићу, који је указао велико поштовање према породицама погинулих бораца, који је прошле године санирао кров на згради породица погинулих на Репцима – навела је Гацо.

Момирка Пајић, која је у рату изгубила мужа, рекла је да јој је ово одликовање пробудило много емоција, нажалост, највише негативних, те је захвалила свима који су се сјетили чланова породица погинулих бораца.

Свјетлана Лиздек, која је изгубила оца, рекла је да комадић метала, који су данас примили, као и плакету, значе три ствари за породице – а то је жал што људи то нису примили у своје руке, што нису мало дуже били са њима, али ипак и понос на њихову храброст, великодушност и пожртвованост.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић ове године, поводом Видовдана, крсне славе Војске Репулике Српске и 15. септембра, Дана погинулих и несталих у одбрамбено-отаџбинском рату, одликовала је 396 погинулих бораца Војске Српске, Медаљом заслуга за народ.

У Кабинету предсједнице Српске планирано је да додјела постхумних одликовања буде у потпуности завршена до краја идуће године.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар