АКТУЕЛНО:

Пaљење српске имовине Душана и Маре Новаковић у Лици порука да Срби нису добродошли

 

Новаковићи помислили на гром, а кућа и штала има намјерно запаљене


Жалосно је да се то дешава након обећања предсједнице Колинде Грабар-Китаровић да су Срби грађани Хрватске и да смо сигурни, кажу Мара и Душан Новаковић
Никога није брига за нас. Паљење наше имовине порука је да овдје нисмо пожељни. Нисмо ни у најгорим мислима могли очекивати да би се могло десити нешто тако страшно. Мислили смо да је давно прошло вријеме када су се палиле српске куће.

Како год, не можемо ово оставити, каже за „Српско коло“ Душан Новаковић из Залужнице код Врховина у Лици. Он и његова супруга Мара страхују и реално очекују да ће по већ утврђеном сценарију и у њиховом случају, највјеројатније починилац – остати непознат! Шокирани смо. Затекли смо немили призор. Прво смо помислили да је у шталу ударио гром, а онда смо видјели да нам је и кућа изнутра запаљена. Унутра је изгорио намјештај. Сви зидови су били црни. Жалосно је да се то дешава само неколико мјесеци након посјета предсједника Србије Александра Вучића Хрватској и обећања предсједнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић да су Срби грађани Хрватске и да смо сигурни – наставља Новаковић.

Запаљена штала и унутрашњост куће био је немили призор који су српски повратници Душан и Мара Новаковић затекли у свом селу Залужница крај Врховина након двоседмичног посјета својој дјеци која живе у Хртковцима, у Србији.

 

Полиција: Намјерно запаљено


Полиција, која је стигла тек на позив несретних и запрепаштених власника, обавила је увиђај заједно с вјештацима загребачког криминалистичког центра. Из Полицијске управе Личко-сењске утврђено је да је била ријеч о намјерном паљењу те се ради о казненом дјелу ‘довођења у опасност живота и имовине опће опасном радњом или средством’. ‘У раздобљу од 5. до 20. маја 2018. године у Залужници, непознати починитељ провалио је у обитељску кућу у власништву 54-годишњака и запаљивом текућином изазвао пожар у кући, а потом и у стаји. Полиција трага за починитељем, против којег ће надлежном државном одвјетништву поднијети казнену пријаву’, стоји у званичној изјави Полицијске управе Личко-сењске.

 

Хрватски политичари и медији ћуте


За викенд су их дошли охрабрити, наћи начина како да им се помогне и поручити да нису сами у овој трагичној ситуацији саборски заступник Борис Милошевић, генерални конзул Републике Србије у Ријеци Горан Петровић, замјеник жупана Личко-сењске жупаније Никола Лалић, начелник Врховина Милорад Делић и замјеница државног тајника у Средишњем државном уреду за стамбено збрињавање Татјана Вукобратовиц-Спасојевић

Нажалост, овај чин није наишао на осуду, осим СДСС-а, осталих политичара у Хрватској нити је заслужио простор у хрватским медијима, а требао је, јер је ријеч, између осталог, о ријетким српским повратницима који су се у Хрватску вратили тек прошле године, у вријеме кад је процес повратка већ давно стао.

Нису утврђене околности, нема свједока. Случајно или не, ово паљење се поклопило с напетостима у Хртковцима изазванима најавом скупа Српске радикалне странке у том војвођанском мјесту.

 

Злочин над српском имовином и нецивилизацијску поруку Србима повратницима одмах по сазнању осудио је предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик у Скупштини Србије Миодраг Линта.

Боро Ркман

Нема коментара

Напишите коментар