ПАРАСТОС И ПОЛАГАЊЕ ВИЈЕНАЦА У ТРНОВУ: Одата почаст српским страдалницима

У ТРНОВУ је данас парастосом, паљењем свијећа и полагањем вијенаца поред Централног споменика одата почаст српским страдалницима из одбрамбено-отаџбинског рата из ове општине.

Тридесета годишњица је обиљежена и на превоју Рогој гдје је 1993.године откривена масовна гробница. Током протеклог рата на територији ове општине убијено је 100 цивила од чега су половина биле жене, а за Републику Српску је живот положило и 130 бораца ВРС.

Данас је и небо плакало на превоју Рогоју гдје су, прије 30 година, масовно мучени и убијени Срби који су спас покушали наћи у збјегу за Калиновик.

Славојка Драгојевић је на Рогују изгубила сина Првослава. Милева Витковић је изгубила десет чланова своје породице и вјерује да ће правда злочинце стићи, како каже, на овом или оном свијету.

Начелник општине Трново Драгомир Гаговић који је и сам преживио ту голготу подсјетио је да се и даље трага за тијелима 11 Срба који су нестали прије 30 година.

Горан Тимотија из Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново тврди да је злочин над Србима Трнова примјер на коме је правосудни систем БиХ потпуно пао.

Бошко Томић изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика само у српском јединству види спас.

У Трнову и локалним селима је од 1992. до 1995. године страдала 101 цивилна жртва, а за одбрану огњишта од агресора живот је положило 130 трновских бораца. У нападу бошњачких војних и паравојних формација на Трново у јулу 1992. међу скоро половина су биле жене – 48, те четворо дјеце, од којих је најмлађи Милун Тешановић имао само 15 мјесеци. Тијела њих 11 још нису пронађена. Јединице Војске Републике Српске су 12. јула 1993. године ослободиле Трново, гдје су затекле само згаришта и рушевине, јер је 98 српских села уништено, као и сви привредни објекти.

(РТРС)

Нема коментара

Напишите коментар