Парастос за Моравчане убијене у Јадовном

И ове године Моравчани су, као и претходних, одржали парастос за све убијене сумештане у логору Јадовно, али и осталим стратиштима у Другом светском рату.

Још од 1970. године, сваке прве суботе у септембру, у храму Светог Великомученика Георгија у Моравицама одржава се парастос, а двадесетак мештана окупило се и ове године како би одали почаст убијеним становницима овог горско-котарског места. Овај обичај успоставио је некадашњи епископ горњокарловачки Симеон (Злоковић).

– Сваке године, на овај страшан догађај, одржавамо парастос на којем се окупи од 10 до 15 људи. Наша морална дужност је да их се сетимо кроз парастос сећања. Помињемо све настрадале, али тога дана на литургији посебно се сетимо Моравчана пострадалих у Јадовном. Много људи не дођу, јер кажу да нису знали, иако се сваке године парастос одржава у исто време. Никога не приморавамо да присуствује оваквим окупљанима јер је Господ рекао „Ко хоће за мном да иде, нека иде – ко неће, неће“. Држаћемо овај парастос док год је свештеника у нашој парохији – објашњава парох моравички Јеленко Стојановић који је навео на које се све начине Моравчани сећају жртава.

– Код нас на железничкој станици има споменик настрадалима, али су им кости остале на Јадовном. Са места на којем се сада налази споменик, побијени Моравчани су одвезени у Огулин, а на вагону је писало „покварена роба“. Споменик је подигнут за време СФРЈ, а на њему пише да су страдали од фашистичког терора. Списак убијених се налази на поменику у олтару наше цркве и сваке године им помињемо имена – прича парох Стојановић.

Убијено више од 200 мештана

Више од две стотине мештана Моравица настрадало је 1941. године, заједно са тадашњим протојерејом Владимиром Дујићем. Позвани су на железничку станицу и након тога су превезени возом у огулинску кулу. Тамо су били неколико дана, а после су их одвезли у Копривницу. Преко Госпића су завршили у логору Јадовно где су скончали своје животе.

– Супруга једног нашег настрадалог сумештанина Марија Вучинић ишла је са осталим женама у Огулин и носила храну мужу у марами. Ту храну узимали су стражари не дозвољавајући им да виде своје мужеве. Према сведочењу присутних, свештенику Дујићу су испале наочаре, а стражари су их згазили и такве поломљене му их вратили – препричава парох моравички Јеленко Стојановић.

Систем логора Јадовно-Госпић-Паг настао је 1941. године након што је казнионица Окружног суда у Госпићу претворена у сабирно-транзитни логор. Простирао се од Госпића до Карлобага, а заузимао је и део острва Паг. Укупан број настрадалих се и даље не зна, иако нека недавна истраживања упућују на 10.000 убијених Срба и Јевреја. Логор је затворен у августу исте године, а последњи преживели затвореници из пашког логора пребачени су у Јасеновац.

Парастосу су међу осталим становницима Моравица и околних места присуствовали и заменица градоначелника Града Врбовског Анђелка Мамула, председник Већа српске националне мањине Града Врбовског Милан Вукелић, председник градске организације СДСС-а Града Врбовског Ђорђе Бусић, представници СКД „Просвјета“ Моравице, градски већници, чланови МО Моравице и остали.

Преузето са: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар